標題: [Announcement] 靚相護燕鷗 齊齊「不登島」 [打印本頁]

作者: BWA    時間: 2007-5-23 23:53     標題: 靚相護燕鷗 齊齊「不登島」

各位朋友:

每年夏天,燕鷗都會到本港外圍的一些小島繁殖。
燕鷗有優美的外形、敏捷的身手,
而且通常在開闊的海上出沒,比較容易觀察和拍攝,
因此很自然地成為熱門的拍攝對象,
不少網上攝影論壇都有牠們的照片。

燕鷗的繁殖地非常敏感,容易受人干擾,
如果有人登上燕鷗島,會嚇走親鳥,
令鳥蛋和雛鳥失去護蔭,在烈日之下曝曬而死。
受驚的雛鳥會到處亂竄,可能因此跌傷或溺斃,
者甚至給登島的人踏死。

人們登上燕鷗島,會嚴重影響燕鷗繁殖,
不單觸犯了《保護野生動物條例》,
更壞的是開立了先例,吸引其他人有樣學樣,
為燕鷗島帶來災難,最後可能會令燕鷗不再來。

為了宣揚「不登島、免干擾」的守則,
熱心會員 James 和多位會友設計了一個「不登島」印記(見下圖),用來放在照片上。

印記的作用有三:

一. 以身作則,聲明作品並非在島上拍攝
二. 提醒大家不要登上燕鷗島,干擾燕鷗繁殖
三. 提供有力例證,示範不用登島也可以拍得精彩的照片

各位可按這裡:「不登島」印記 下載印記的 Photoshop 檔案。

歡迎將印記加在以繁殖燕鷗或其生態為題的照片中,
支持和宣揚「不登島、免干擾」守則,
讓公眾在欣賞之餘也收到保育生態的訊息,
為保護本港的燕鷗出一分力!

謝謝!

陳慶麟
香港觀鳥會 燕鷗研究組召集人

作者: elan7    時間: 2007-5-24 00:25

download 了
作者: johnnysiu    時間: 2007-5-24 01:29

希望呢個行動有人支持
作者: isaac_chan    時間: 2007-5-24 01:30

舉手支持

圖片: DSC_0572_Not_Entering.jpg (2007-5-24 01:30, 141.44 K) / 該附件被下載次數 79

作者: d_jacky    時間: 2007-5-24 01:57

FULLY SUPPORT!!!! 我冇靚相, 但好SUPPORT.

試想想, 可以見到既鳥種一年比一年少.  如果為左影靚相, 嚇怕佢地, 以後可以再見到佢地既機會又少左. 你話幾唔應該呢.

係香港的確冇mud 野好玩, 不過大家要愛惜大自然呀.
作者: john?george    時間: 2007-5-24 02:03

support.!
香港d玻璃高樓大廈已經殺左唔少雀鳥,
唔可以再令佢地生唔到下一代!
作者: BWA    時間: 2007-5-24 06:34

謝謝各位支持!

「靚相」係廣告用語,
就好似係人都稱呼做「靚仔」噉,
主旨係要提醒人不登島,
靚相、記錄相、錄影(有 D 難度)、大頭相、豆豉相都一律歡迎!
(如果唔係我 o個 D 點出?

QUOTE:
FULLY SUPPORT!!!! 我冇靚相, 但好SUPPORT.

唔係喎!重記得舊年至讚過你落大雨大浪都影到靚相喎!

作者: james4j    時間: 2007-5-24 07:59

QUOTE:
原帖由 d_jacky 於 2007-5-24 01:57 發表
試想想, 可以見到既鳥種一年比一年少.  如果為左影靚相, 嚇怕佢地, 以後可以再見到佢地既機會又少左. 你話幾唔應該呢.

絕對同意,相信各位喜愛鳥攝都希望長影長有

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-5-24 09:48

Support~!

作者: pippenho    時間: 2007-5-24 10:17

不登島,近到離哂譜
只要安靜和耐心地坐響船上,燕鷗係絕對會向你飛近的,
用手持3-400mm的鏡頭就可以影到大大隻了,咁就唔洗剩係兜底影啦!

Camera model: Canon EOS-1D Mark II
Lens : EF400mm/f5.6

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-5-24 10:45

QUOTE:
原帖由 johnnysiu 於 2007-5-24 01:29 發表
希望呢個行動有人支持

其實一向以黎影燕鷗既都係支持亦堅持唔登島架. 只係自上年開始. 就多左幾個唔支持的人. 而今年似乎佢地想攪大黎登添...
作者: Swing    時間: 2007-5-24 13:41

唔好幻想自己身處釣魚台,或者係諾曼帝!!觀鳥影燕鷗,唔駛登島嘅!絕對支持!
作者: kenkwan2000    時間: 2007-5-24 17:21

無限支援 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: isaac_chan    時間: 2007-5-24 19:38

QUOTE:
原帖由 深藍-Owen 於 2007-5-24 10:45 發表

其實一向以黎影燕鷗既都係支持亦堅持唔登島架. 只係自上年開始. 就多左幾個唔支持的人. 而今年似乎佢地想攪大黎登添...

邊個咁自私....

作者: dominicchan    時間: 2007-5-24 22:59

全力支持!

圖片: Terns_no_landing_dominic.jpg (2007-5-24 22:59, 559.46 K) / 該附件被下載次數 75

作者: ch0807    時間: 2007-5-25 02:39     標題: 回覆 #11 深藍-Owen 的帖子

點樣搞大黎登???
作者: Ryan    時間: 2007-5-25 08:50

雖然我係玩蝶~
但睇住香港o既生態日漸比人摧殘!!!
我亦不禁聲援一下!!!
無限量支持~!!!
作者: eling    時間: 2007-5-25 18:15

作者: 小丸    時間: 2007-5-25 21:49

舉腳支持~~~

不過多口講句... 唔好意思.... 我第一眼望個logo以為係鳳頭麥雞... 再望清楚原來係燕鷗望左上去....
作者: BWA    時間: 2007-5-25 22:26

麥雞冇叉尾喎!

作者: Sze    時間: 2007-5-25 22:30

全力支持呀! 我很希望再次見到牠們在塔門追船的日子啊!
這是數年前牠們追船時影的! 真的很近啊!
我只用Tarmon 70-210mm的鏡頭也拍到這樣近啊!
可惜近幾年已經再見不到這種情景了!

圖片: TapMun03Aug04_10068rs.jpg (2007-5-25 22:31, 80.21 K) / 該附件被下載次數 65

作者: 小丸    時間: 2007-5-25 23:13

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2007-5-25 10:26 PM 發表
麥雞冇叉尾喎!

ee... 又有你o既道理喎....
作者: oLDcaR    時間: 2007-5-26 09:26

Support!! Photo taken from boat,
23/07/2006 HKBWS Tern Survey Activity
D2X + 300mm
(10% crop only)

作者: Sarah    時間: 2007-5-27 23:48

絕對支持
作者: Kuma    時間: 2007-5-28 00:28

支持 支持

不過我冇相
作者: BWA    時間: 2007-5-28 00:33

多謝支持!

有冇相都冇問題,
最緊要係有心。

來日方長,相方面遲早有機會。 :D
作者: dick    時間: 2007-5-28 09:58

支持
作者: joyce    時間: 2007-5-28 18:08

全力支持
作者: 168yau    時間: 2007-5-28 18:25

全力支持
作者: RINGO    時間: 2007-5-28 19:17

支持
作者: martintin    時間: 2007-5-30 15:42

我幾年前都有去睇過地
影唔到..........200萬像既年代
雖然冇相,但緊係出力支持la
作者: teddy_chua    時間: 2007-5-30 17:39

Guess most of the people here agree with this.  But this is clearly not enough as Owen said there are only 1000 registered people.  Suggest someone post their nice picture on other website to spread this idea so that the new photographer aware such movement in Hong Kong.  

If the neutral picture website can accept it, then next step is to post pictures on the not so neutral friendly bird site.

作者: loong    時間: 2007-5-30 23:29

Fully Support!!!
作者: cam    時間: 2007-6-6 00:03

我未試過出海睇燕鷗, 下次要跟鳥會去睇下先.

早前我去了英國, 到了一個 bird reserve, 那裡有個湖, 湖上有個燕鷗浮台, 我站在湖邊, 間中亦有燕鷗飛得很近, 唔知香港有無類此裝置呢 ?

圖片: DSC_0373.JPG (2007-6-6 00:03, 104.35 K) / 該附件被下載次數 61

圖片: DSC_0671b.jpg (2007-6-6 00:03, 84.22 K) / 該附件被下載次數 65

作者: BWA    時間: 2007-6-6 00:11

香港沒有專為燕鷗而設的平台,
無心插柳的就有好多。

褐翅四重奏

還有:

http://www.hkwildlife.net/viewth ... =%E7%87%95%E9%B7%97

http://www.hkwildlife.net/viewth ... =%E7%87%95%E9%B7%97

作者: 清心    時間: 2007-6-7 16:24

正忙於整理自己N年前的水底相片,發現也有燕鷗的照片,我沒有登島,也沒有長鏡,從低角度拍到清楚的黑枕燕鷗,那對我來說也是一個難忘的經歷。

支持「不登島」

圖片: terns.jpg (2007-6-7 16:24, 89.41 K) / 該附件被下載次數 60

作者: ch0807    時間: 2007-6-16 04:47

哩排成日都落咁大雨,
唔知佢地生左bb未呢
生左又唔知d bb有冇事呢???
作者: BWA    時間: 2007-6-16 14:48

天生天養,
最近的大雨應該唔算嚴重,
經過百萬年淘汰,相信可以適應,
最怕係貪玩而登島的人帶來 o既于擾。

作者: telee    時間: 2007-6-17 21:37

支持..

May 13, 2007 西貢碼頭
D2X + 600/4 1/1250s F/6.3 ISO200

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-6-25 11:41

抽返上黎先. 大家去影燕鷗. 記得小心愛護燕鷗.

唔駛登島. 都見到 d 燕鷗一隻二隻係到哺蛋. 絕對要遠離.

塔門燕鷗島就係因為比人登得多. 所以再冇燕鷗返黎.

唔好同外國 d 沙灘碼頭海鷗比. 海鷗唔係燕鷗佢地比人餵慣. 況且佢地都唔係果到生蛋.

用小 d 歪理. 醒小小. 當幫忙. 唔曉就問下屋企既成年人. 佢地曉明辨是非黑白對錯.

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-6-25 21:45

網上資料:人類如何干擾燕鷗繁殖
http://www.hkwildlife.net/redirect.php?tid=14270&goto=newpost
作者: BWA    時間: 2007-6-25 22:16

哈!差 D 連官府個網都唔記得 o左!

約法三章:遠燕鷗而觀之
http://www3.news.gov.hk/isd/ebul ... l/030502tc04005.htm

燕鷗一般喜歡在人跡罕至的小島岩岸築巢繁殖,
但是,長期或重覆的人為干擾會影響牠們的繁殖率。

例如,當燕鷗父母因受到干擾而離開鳥巢時,
牠們的蛋和雛鳥,暴露於烈日下或天然捕食者,
如游隼的機會便上升,減低了蛋的孵化率和成功繁殖率。

成年燕鷗的求偶行為,和鳥巢的密度,也會受到外來干擾而減低;
以及刺激牠們的食慾,增加覓食壓力,
以及與同種和其他品種燕鷗之間的競爭,從而提高其死亡率和降低繁殖率。
最後,燕鷗們便會離開。

- 切勿在燕鷗繁殖季節登上燕鷗島觀賞燕鷗或進行其他活動
- 觀賞燕鷗宜在船上進行,一般須距離燕鷗島20公尺以上。
作者: james4j    時間: 2007-6-30 11:23

呢排得閑D,手痕痕整左張Poster,繼續支持不登島

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-6-30 11:26

嘩哈哈哈哈.. 正呀~!
作者: sammysam    時間: 2007-6-30 11:59     標題: 回覆 #43 james4j 的帖子

嘩~~~ 好正呀!! 邊個位可以影到呀?!
作者: Sze    時間: 2007-6-30 23:41

超正呀!
作者: clive    時間: 2007-7-8 13:30

Support!!

作者: 法迪李    時間: 2007-7-18 23:04

新手報到 , 雖然未有機會一拍燕鷗照片
但都十分支持「不登島」 , LOGO 已DOWNLOAD , 期待有日用倒XD
作者: Yau    時間: 2007-7-22 02:45

請問有無D唔使坐船又不登島就可以影到好相的地方推薦 ,小弟想以行動證明 , 支持一下"不登島"這個好的idea
作者: BWA    時間: 2007-7-22 05:40

多謝支持!
暫時未有,等到九月初西貢碼頭可能會有鬚浮鷗。

http://www.hkbws.org.hk/cgi-bin/ ... rd=TernConservation
作者: AC07    時間: 2007-7-22 09:51

支持!! 不要為一些靚相登島! 讓我們的下一代也有機會欣賞牠們吧!!

作者: cosmos    時間: 2008-3-10 01:11

專重生命,保護自然生態
作者: BWA    時間: 2008-5-11 15:14

燕鷗回來了!

作者: Yau    時間: 2008-5-11 15:29

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2008-5-11 15:14 發表
燕鷗回來了!

wa ,原來可以o甘近ga ?
作者: SimFish    時間: 2008-5-11 16:58

嘩, 咁近都冇人影既 ?
果隻船唔冇鳥人 ?
作者: BWA    時間: 2008-5-11 17:32

QUOTE:
原帖由 Yau 於 2008-5-11 15:29 發表

Sze 版主就響該道搵到 2004 年第一隻粉紅燕鷗
http://www.hkbws.org.hk/cgi-bin/ ... play;num=1084894000

不過拍攝時機轉瞬即逝,
只有幾秒鐘。

作者: BWA    時間: 2008-5-11 17:35

QUOTE:
原帖由 SimFish 於 2008-5-11 16:58 發表
嘩, 咁近都冇人影既 ?
果隻船唔冇鳥人 ?

個鳥人響另外一隻船,
影緊佢地。

作者: daydream    時間: 2008-5-11 18:05     標題: 回覆 #53 BWA 的帖子

咦, 果度都睇到?

今年唔知有無機會 見番佢地
作者: Sze    時間: 2008-5-11 21:04

QUOTE:
原帖由 daydream 於 2008-5-11 18:05 發表
咦, 果度都睇到?

今年唔知有無機會 見番佢地

希望有啦! 近幾年佢地真係少左好多係個度出現!
作者: Sze    時間: 2008-5-11 21:08

QUOTE:
原帖由 Yau 於 2008-5-11 15:29 發表

係呀! 當年我為左影佢地, 一日坐足4次船來回塔門同馬料水, 連揸船既叔叔都認得我!

作者: BWA    時間: 2008-5-11 21:45

嘩,噉咪重覆好多次!

作者: 甲蟲    時間: 2008-5-15 18:31

我終於有第一張黑枕燕鷗相啦!
估唔到坐第二架船都有得睇!
不過最大群果D全部響好遠好遠..
得一隻突然飛近坐一陣, 不過部機原來唔小心擰左錯模式(睇EXIF就知)...
希望遲D仲有機會見佢地

作者: Sze    時間: 2008-5-27 01:28

今日去塔門只係見到有3隻黑枕係飛過,但反而見到20+花碌碌係個海度漂下漂下!
作者: pitarhk    時間: 2008-5-27 01:49

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2008-5-27 01:28 發表
今日去塔門只係見到有3隻黑枕係飛過,但反而見到20+花碌碌係個海度漂下漂下!

咁正?? 係咪繁殖羽先
作者: Sze    時間: 2008-5-27 01:53

QUOTE:
原帖由 pitarhk 於 2008-5-27 01:49 發表

咁正?? 係咪繁殖羽先

係都無用!好鬼死遠!

作者: lionfish    時間: 2008-5-27 19:39

支持!

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0