標題: 什麼蟹? [打印本頁]

作者: wetgal    時間: 2008-9-16 10:50     標題: 什麼蟹?

請問是什麼蟹?

圖片: Crab.jpg (2008-9-16 10:50, 52.14 K) / 該附件被下載次數 14

作者: 清心    時間: 2008-9-16 11:02

是香港拍攝的嗎?
作者: wetgal    時間: 2008-9-16 11:34

Yes, Northern Lantau.
作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-16 12:48

這是一隻雄性招潮蟹,但由於和香港有記載的六種招潮蟹典型的顏色有異,所以品種未可確定。
作者: jasonpoon    時間: 2008-9-16 13:00     標題: Re: #1

蟹壳有個笑臉...
作者: wetgal    時間: 2008-9-16 13:45

Dear All,

Yes, it is beautiful, but really no one knows what species it is!?
作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-16 13:53

單憑這張照片,難以確定品種,尤其是照片中的不是成年蟹。
作者: wetgal    時間: 2008-9-16 16:55

I guess............just guess, it is Uca acuta.

Thanks you all.

If anyone can tell a better species name, please tell.  Thanks a lot!

作者: lynx    時間: 2008-9-20 17:58

hi ^^
do you have pics of his major cheliped~?
作者: wetgal    時間: 2008-9-21 11:38

No ar, but I guess it is U. acuta.  Because there were many around this blue one.  And the size of the cheliped of this blue one was similar to that of U. acuta.
作者: lchunfai    時間: 2008-9-21 18:04

又係你http://www.hkbws.org.hk/BBS/viewthread.php?tid=5946
作者: 雀仔To    時間: 2008-9-21 19:34

QUOTE:
原帖由 lchunfai 於 2008-9-21 18:04 發表
  又係你http://www.hkbws.org.hk/BBS/viewthread.php?tid=5946

唔係好明你既意思…
呢隻蟹同個隻雀有咩關係?
作者: DecaPoda    時間: 2008-9-21 20:16

簡單0黎講, 就係請再練習一下 Phtoshop 先再 post 相上0黎.

藍成咁0既招潮, 我響北大嶼真係從來未見過!
作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-22 11:19

QUOTE:
原帖由 DecaPoda 於 2008-9-21 20:16 發表
簡單0黎講, 就係請再練習一下 Phtoshop 先再 post 相上0黎.

藍成咁0既招潮, 我響北大嶼真係從來未見過!

又再一次請勿怪我冒犯,睇番張相的EXIF資料,對比和色調都set as Normal,拍攝當日應該是陽光普照,照出這個藍色也很正常,同埋周圍泥土亦未覺偏色,你這樣就說別人調色,未弄清楚就扣人10分,似乎有點武斷…
作者: DecaPoda    時間: 2008-9-22 21:10

Yes ... 哩次真係武斷左, Sorry Wetgal, 有勞版主加返 10 分俾Wetgal, 再扣返我 10 分!

由於哩隻藍色招潮我的確未見過, 當時見到隻蟹, 我只係諗起另一隻有相同體色, 溪蟹科0既 藍灰澤蟹 (Geothelphusa caesia).  另外由於數碼相後製改色好常見, 又領過野, 一時間兩樣野串埋一齊, 結果咪 ....

Anyway, 哩幾日一有時間就嘗試搵下哩隻藍色0既招潮0既真正身份, 嘗試從 Mike Rosenberg 0既招潮蟹圖庫 match 下, 但始終都茫無頭緒    後來醒起好耐之前 BWA 兄曾經響度 post 過兩隻響米埔影0既藍色招潮蟹, 一對之下 ...

同 Wetgal 影果隻招潮, 好相似!!!

當時我以為佢地係 四角招潮 (Uca tetragonon ), 後來再 tune 暗 D 其中一張相, 發現大鉗可動指同不動指外側都有一道坑.  再翻查手頭上僅有0既參考書, 裡面提到 屠氏招潮 (Uca dussumieri) 幼蟹0既甲殼同步足通常都有淡藍色斑, 而且雄性大鉗同 凹指招潮 (Uca borealis) 一樣響不動指有一個凹位!  加加埋埋, 假如 Wetgal 影果隻藍招潮同 BWA 兄影果隻係同一品種, 咁哩三隻 "謎 の 藍招潮" 就有可能係年幼0既 屠氏招潮; 咁假如哩個推斷又成立的話, 咁香港又多一種招潮蟹記錄!

Anyway, 再一次同 Wetgal 講聲 Sorry !

圖片: Uca-dussumieri-a.jpg (2008-9-22 21:10, 166.55 K) / 該附件被下載次數 13

作者: DecaPoda    時間: 2008-9-22 21:13

以下就係另一張 BWA 兄影0既藍招潮蟹相:

Little.Pixel 兄, 照初步估計, 你會認為佢會係邊隻招潮?  願聞其詳

圖片: Uca_dussumieri-A.jpg (2008-9-22 21:13, 89.76 K) / 該附件被下載次數 17

作者: wetgal    時間: 2008-9-22 22:55

Ai...........first of all, 我無咁無聊同得閒...我可以post多几張疑似假藍蟹添......

Anyway, you have also gave me valuable info., thanks.

其實U. acuta 會唔會藍? 該處有好多似係U. acuta的招, 其中有呢隻怪嘢, 五米外已見, 勁sharp, 我跨过泥沼, 再等十分鈡先影到佢.  辛苦过搞photoshop.  另外亦有一隻, 但無咁藍.  同一微生境(mangrove 中後)亦見U. arcuata.  呢种大大隻, 易認.  但U. arcuata会唔会藍?

另外, 那兩隻藍嘢無BWA果隻D黑斑的.
作者: DecaPoda    時間: 2008-9-23 00:15

有冇影到相?  始終未睇過相唔敢肯定你指0既 Uca acuta 係咪真係 U. acuta.

雖然招潮蟹體色多變化 (特別係幼蟹), 但我未見過藍色0既 U. arcuata  ... 可能只係我見得少 不過弧邊招潮好常見, 通常甲殼都有黑色斑紋, 鉗同腳通常都係紅色, 就算同其他招潮混埋一齊外型都唔難認!

以我對招潮有限0既知識,  全個甲殼淡藍色0既招潮真係好少見 ... 屠氏招潮 同 凹指招潮都有甲殼現藍色斑0既個體, 粗腿綠眼招潮甲殼通常都係淡藍混雜黑斑, 四角招潮 甲殼以藍色為主但係呈深藍同埋步足&鉗通常都係橙色. 窄招潮步足呈灰藍但甲殼藍色0既就似乎冇喇

Hummm .... 真係俾佢考起 .....
作者: BWA    時間: 2008-9-23 00:25

QUOTE:
原帖由 DecaPoda 於 2008-9-22 21:13 發表
以下就係另一張 BWA 兄影0既藍招潮蟹相:

第一張係我影,
第二張唔係,唔知邊位呢。
作者: DecaPoda    時間: 2008-9-23 01:04

哦 ....
作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-23 09:52

QUOTE:
原帖由 DecaPoda 於 2008-9-22 21:13 發表
Little.Pixel 兄, 照初步估計, 你會認為佢會係邊隻招潮?  願聞其詳

你又知我係「兄」?  ^_^

我幾年前o係米埔浮橋旁邊見過唔少藍色小蟹,其常見程度令我聯想係弧邊招潮幼蟹o既變異,不過都係o個句,幼蟹難認,又唔見成蟹。近年好似o係米埔浮橋少見o左(不過我亦少去o左)。

我亦曾o係貝澳見過淡藍色的雌性招潮蟹,不過當年無認真辨認品種,而且隻蟹似病病地。

所以我初步覺得有機會是本地原有招潮品種o既顏色變異,而外貌睇o黎應該唔會係粗腿綠眼、清白或擬屠氏。未見有成蟹,我偏向唔敢話係香港新品種。
作者: DecaPoda    時間: 2008-9-23 12:24

雖然現時未有足夠證據斷定佢係新0既香港記錄, 但我有興趣想知道你又憑咩野理據認為佢地只係弧邊招潮年幼個體0既變異? 我真係從來未見過藍色0既弧邊招潮....

從地理分佈去睇, 屠氏招潮響香港存在0既可能性不能完全否定.  我始終唔相信 "香港只有6種招潮"... 就正如我唔會盡信某署0既基線調查.... 
作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-23 14:11     標題: 回覆 #22 DecaPoda 的帖子

我只係「聯想」係弧邊招潮幼蟹o既變異,即係好初步「斷估」,哪來理據認為佢地係?
作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-23 17:12

或者我應該咁講,米埔浮橋見到o既招潮絕大部份係孤邊招潮,咁隻藍色小蟹又不時出現,自然聯想係弧邊招潮幼蟹o既變異。

如果有清晰資料,大家亦唔駛o係度多番討論仍未有定論。
作者: wetgal    時間: 2008-9-23 19:54

QUOTE:
原帖由 Little.Pixel 於 2008-9-23 09:52 發表

你又知我係「兄」?  ^_^

我幾年前o係米埔浮橋旁邊見過唔少藍色小蟹,其常見程度令我聯想係弧邊招潮幼蟹o既變異,不過都係o個句,幼蟹難認,又唔見成蟹。近年好似o係米埔浮橋少見o左(不過我亦少去o左)。

我亦曾o係貝澳見過淡 ...

孤邊.....有可能吖, 因為佢size比一般疑似U. acuta大少少, 依家我都唔排除佢係孤邊幼體, 但請問你見的藍小蟹有冇如BWA那隻的黑斑?
作者: wetgal    時間: 2008-9-23 20:05

QUOTE:
原帖由 DecaPoda 於 2008-9-23 12:24 發表
"香港只有6種招潮"...

此好似係香港coastal ecology god father Brian Morton定的調, 十几年前了.........我唔会話佢一定啱, 但一定有信心保証过AFCD囉, 佢1983年本The Seashore Ecology of Hong Kong到今日睇都唔覺過時 (如果AFCD定嘅話, 我就只会當係其中一個reference).

我也很想香港有新種, 但如果有, 以招潮的招搖態度, 應不難發現, 而且公招潮不難認.....不在Lantau發現, 也應很易在其他site發現.

如果真係HK新種, 喺我果个site應見有其公招的出現, 但嗰度來來去去只見似U. acuta及孤邊的公, 及果兩隻藍怪.

作者: Little.Pixel    時間: 2008-9-24 14:23

QUOTE:
原帖由 wetgal 於 2008-9-23 19:54 發表

孤邊.....有可能吖, 因為佢size比一般疑似U. acuta大少少, 依家我都唔排除佢係孤邊幼體, 但請問你見的藍小蟹有冇如BWA那隻的黑斑?

我印象中主要是藍色,無乜黑斑。

之前曾有相似討論:
http://www.hkwildlife.net/viewth ... amp;extra=page%3D11

藍色蟹相一張是BWA的,另一張應是Green Devil的。
作者: wetgal    時間: 2008-9-24 21:28     標題: 回覆 #27 Little.Pixel 的帖子

Thx........But I think I will not waste time to id. it lor.  Try to take more photos when I go there again.

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0