標題: 大埔擬建環保教育中心 [打印本頁]

作者: GreenDevil    時間: 2009-3-2 09:28     標題: 大埔擬建環保教育中心

東方日報 02/03/2009

【 記 者 譚 美 芳 報 道 】 為 推 廣 環 保  育 加 強 市 民 環 保 意 識 , 大 埔 環 保 會 繼 成 立 大 埔 地 質  育 中 心 後 , 最 近 再 向 地 政 總 署 申 請 租 用 大 埔 賽 馬 會 游 泳 池 舊 址 , 改 建 作 大 埔 環 保  育 中 心 。
作者: 深藍-Owen    時間: 2009-3-2 09:39

唔怪得要整死龍尾唔整返好個泳池啦. 原來自己睇中幅地皮..
作者: 清心    時間: 2009-3-2 09:57

將舊有的農地(汀角路一帶)改為住宅,將現在的建築改為耕地,佢地真係十分前衛的「真」環保人士
作者: sttsim    時間: 2009-3-2 10:29

有真農田, 唔去耕! 唔去做活動教学.

搞假農田, 好似做商場 show.

市區地有價, 如果賣出去, 正苦收十億八億, 用作保育基金, 每年產生幾千萬, 可以活化更多更多鄉郊農田生態地.
作者: 深藍-Owen    時間: 2009-3-2 10:42

QUOTE:
原帖由 清心 於 2009-3-2 09:57 發表
將舊有的農地(汀角路一帶)改為住宅,將現在的建築改為耕地,佢地真係十分前衛的「真」環保人士

推動本土經濟發展. 活化大埔區地產. 將 d zone 調黎調去. 拆下起下.

「真」環保人士應該建議政府改下果個建築物廢料 TV 廣告. 因為完全同佢地既前衛"環保"概念不相附. 簡直係對著幹添!!
作者: littlelittle    時間: 2009-3-2 11:54

大埔環保會近年在環保事件上的立場與新界地產商會近乎一致,在龍尾興建人工泳灘一事上,其主席邱榮光在環諮會上投了讚成一票,現在又提議搞假保育,這樣的「真」環保組織,我個人在此呼籲大家暫時停止參與該會舉辦的一切活動,亦停止交會費和停止做義工。
作者: SIUFA    時間: 2009-3-2 15:45

QUOTE:
原帖由 littlelittle 於 2009-3-2 11:54 發表
大埔環保會近年在環保事件上的立場與新界地產商會近乎一致,在龍尾興建人工泳灘一事上,其主席邱榮光在環諮會上投了讚成一票,現在又提議搞假保育,這樣的「真」環保組織,我個人在此呼籲大家暫時停止參與該會舉辦的一切活動,亦 ...

臭名已播!
作者: sammysam    時間: 2009-3-2 20:45

這是什麼世界!! 點解可以俾哩D事發生? 點樣先可以讓更多人知道他們的惡行?
作者: BWA    時間: 2009-3-2 21:53

配合正苦計劃,
識得走位至係「俊傑」。

作者: SimFish    時間: 2009-3-2 23:06

『基 本 建 設 費 用 預 計 約 三 百 多 萬 元 , 每 年 營 運 費 用 亦 需 約 三 百 萬 元 , 中 心 會 向 環 境 局 的 基 金 申 請 資 助 。 』
呢啲jackso邊處搵 ?

當初有人藉口話大埔居民冇水游, 但係成個泳池就丟空唔用,
係要浪費納稅人金錢起個不宜游泳的人工泳灘。
家陣有人同正苦搞掂個人工泳灘, 可以令成個汀角旅遊區發展大計即告上馬.
有人出力幫手破壞啲自然生態, 得到正苦回報成笪地同千萬計撥款任用,
區議會又係自己友, 根本唔使咨詢自動圍委喂通過
跟住即刻又搞地質乜會、又保育中心, 一個又一個唔知係咪巧立名目的組織,
最緊要係有正苦撐腰, 可以伸大手板問正苦攞錢,
可憐大埔居民及全港市民,白白損失左個滿佈各式各樣生物的天然生態寶庫,
換來只係一個市區中的模型展板, 袖珍人工花園式假農田,
咁就話推廣生態保育,
唔知就畀佢嚇死, 知就笑死。
我個人認為係近年自然保育界的一個羞恥。

作者: sttsim    時間: 2009-3-2 23:35     標題: 回覆 #10 SimFish 的帖子

further to Simfish:

過河就會濕腳
每年過次4條共值1千2百萬的河, 每年就可以濕一兩百萬
一個「真」環保機構, 十年來都唔向公眾公開盤數, 十年來只有主席一人的董事會(其餘是掛名), 十年來都冇正式AGM........
向公眾傳媒說一套, 投票又說另一套, 变保皇党;
支持認為係近年自然保育界的一個羞恥。
作者: BWA    時間: 2009-3-2 23:46

個舊泳池真係一塊寶地:

http://www.dphk.org/2003/images/thumbphoto/dc031119.doc
鄭家富:成功爭取香港賽馬會撥款4千多萬元重建大埔體育會賽馬會泳池        預計2004年9月完工

做極都有錢使。

作者: blackdogto    時間: 2009-3-3 00:18

正苦一大笑話!!!!!
大家可以睇清楚正苦心目中咩係叫"環保教育"啦!!!
可以睇清楚"豬"校長話自己係點樣地好有心搞保育啦...
作者: SIUFA    時間: 2009-3-3 15:25

QUOTE:
原帖由 blackdogto 於 2009-3-3 00:18 發表
正苦一大笑話!!!!!
大家可以睇清楚正苦心目中咩係叫"環保教育"啦!!!
可以睇清楚"豬"校長話自己係點樣地好有心搞保育啦...

人地真係好有心「搞」保育
作者: kingarthur    時間: 2009-3-3 15:37

'搞壞'個搞 ma!
作者: kaiserX    時間: 2009-3-3 19:32

QUOTE:
原帖由 SIUFA 於 2009-3-3 15:25 發表

人地真係好有心「搞」保育

「搞」屎棍個「搞」丫嘛
作者: bunny_stephen    時間: 2009-3-3 20:14     標題: 回覆 #10 SimFish 的帖子

完全同意啊
作者: daydream    時間: 2009-3-3 23:52

"大埔賽馬會游泳池舊址" 唔變番做泳池 將佢變做 "環保農田及生態景園林區" 叫 d 細佬係果度体驗耕作... (順便申請番三百零萬黎做駛費...)

"蘆慈田的農地及綠化地帶" 唔變番做農田 將佢有限度發展為水療度假酒店 (發展商於保育工作有建樹?? 有助改善環境? 可為本港帶來經濟效益?)

"龍尾泥灘" 唔保育不特止 將佢剷起鋪沙 變做人工沙灘二手水療泳池   (泥灘原有生態 係咁先...)

大埔呢班真係聰明人呀 !!

係咪我精神有問題??

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0