標題: [Discussion] 近來熱門鳥瑣事兩則!! [打印本頁]

作者: 深藍-Owen    時間: 2009-5-12 22:35     標題: 近來熱門鳥瑣事兩則!!

從 SZBWS 方面鳥友得知. 分別在 Sunday 有一男, 及 Monday 有一男一女 (SZBWS 方面肯定他們是香港人) , 為拍到好照片而放餌(麥皮蟲).  SZBWS 鳥友見到曾經勸止. 但佢地可以做既亦只限於此... 麥皮蟲繼續肆虐於八色出沒一帶...

又.. 上週有鳥友拍攝小田雞時. 小田雞可能吃飽飽, 發呆近半句鐘. 有拍友忍耐不住意圖掉石仔以引發小田換 pose... 幸得版友制止.

其實... "自然攝影" 四個字. 真係咁難明? 咩叫"自然"? 就係"自然"咁簡單吧..

學呀邊個邊個話齋 :"所以你話, 點分享鳥點丫!"

稍為多 d 人知. 就攪 D 咁既出黎.
作者: BWA    時間: 2009-5-12 22:39

響呢啲人眼中,拍攝對像只係佢地影相揚威嘅工具,
只要影到相,引到人睇,攞到高分,
就可以不擇手段!

作者: AC07    時間: 2009-5-12 22:44

一男一女, 又係上次西貢獅子會個兩個(又係麥皮虫)?? 係香港衰都唔夠, 去到其他地方都係甘... 影衰晒香港人..

影小田雞, 人地企定定比你影都唔開心... 想影飛呀??? 真係不忍知所謂...
作者: zaku0328    時間: 2009-5-12 22:52

唔怪得喺屋仔見到有啲相雀仔擔住麥皮虫啦!
作者: blackdogto    時間: 2009-5-12 22:53

坐在另一邊..發覺隻雀唔肯在我那邊出現.....得知有人在那邊廂丟蟲...唯有就去對那邊坐下....坐坐下...發覺有野響我大比"欄"....原來有隻麥皮蟲入左去....
作者: d_jacky    時間: 2009-5-12 22:56

有點感慨. 愛拍攝生態而唔會去珍惜.

另一方面. 佢地唔係分享, 而只係單方面去享受.
作者: zaku0328    時間: 2009-5-12 22:56     標題: 回覆 #5 blackdogto 的帖子

痕唔痕呀!好核突呀!

作者: SamChan_168    時間: 2009-5-12 23:02

鞋 !  又 有  ( 麥皮虫 黨 ) 出 現      
作者: kw223    時間: 2009-5-12 23:18

QUOTE:
原帖由 AC07 於 2009-5-12 22:44 發表
一男一女, 又係上次西貢獅子會個兩個(又係麥皮虫)?? 係香港衰都唔夠, 去到其他地方都係甘... 影衰晒香港人..

影小田雞, 人地企定定比你影都唔開心... 想影飛呀??? 真係不忍知所謂... ...

佢呢D人真係影到上腦short左~~為左要影到不顧一切~~真係要
作者: lee_yat_ming    時間: 2009-5-12 23:36

無, 可以好老實咁講, 俾我見到, 我會幫佢地影吓相, 係人像區post 吓咁囉, 題目係, shame on you.
作者: puppymic    時間: 2009-5-12 23:37

我都好想影到開揚既八色鶇,不過我都唔贊成放餌引雀

我會選擇慢慢等,雖然有機會等唔到佢出黎......,但係都唔應該用人為既方法改變雀鳥既生態

咁同捉隻雀返屋企影差唔多
作者: AC07    時間: 2009-5-12 23:58

QUOTE:
原帖由 lee_yat_ming 於 2009-5-12 23:36 發表
無, 可以好老實咁講, 俾我見到, 我會幫佢地影吓相, 係人像區post 吓咁囉, 題目係, shame on you.

十分同意, 可以o甘做o既人好應該出下相表揚下佢
作者: Allen    時間: 2009-5-13 00:26

星期日, 只係見到一對鵲鴝成朝飛落草地猛食猛食, 唔知係咪咁, 隻鶇鶇怕咗對鵲鴝, 唔敢出黎.........

作者: isaac_chan    時間: 2009-5-13 00:55

深圳鳥友有無影低呢啲人, 可以表揚下佢哋呀?

作者: yhtanghk    時間: 2009-5-13 09:43

麥皮虫,好肉酸
作者: 深藍-Owen    時間: 2009-5-13 09:57

小田雞琴日未有人見到. 8 色昨天亦未有出現了....  結束了吧..? 週而復始. 下次又幾時發生..?
作者: cwchan    時間: 2009-5-13 12:21

所以一開始時,大家都不要太高調,不要看作驚為天人一樣。
大家心中有數就算,不必太過表現在分數身上,自然就沒有一窩蜂的心態,就少了這些麻煩。
作者: kw223    時間: 2009-5-13 12:24

呢D人一日唔識得自律~~曰日都有可能再發生
作者: cwchan    時間: 2009-5-13 12:37

如果有自律,就無這週而複反喇。
我地可以做得到嘅,就係降温。
一開始,大家都知道結果係點㗎。
我哋可以幫得到就係唔上圖,唔加分,爹兩句,吋吓就算,唔通見面話唔捭面歪,心照就算。
作者: Batman    時間: 2009-5-13 12:58

QUOTE:
原帖由 zaku0328 於 2009-5-12 22:56 發表
痕唔痕呀!好核突呀!

試吓捉條放入去就知痕唔痕!
作者: dreamcat    時間: 2009-5-13 20:28

根本就變晒質....唉!
影蝴蝶用隔夜尿, 影雀就用蟲蟲利誘....
作者: waterblowing    時間: 2009-5-13 20:43

咁衰格.....
作者: maria    時間: 2009-5-13 20:58

搭句咀先...

今日收到SZ鳥友報料話八色鶇走左喇...

雖然我未有機會去影, 不過睇完各位師兄既相都已經好開心...
作者: sammysam    時間: 2009-5-13 22:51

老實講, 以現在的情況, 好難避免D不尊重大自然的人... 唯有大家見到有不平事時, 記得出聲制止啦...
作者: lee_yat_ming    時間: 2009-5-14 00:52

QUOTE:
原帖由 cwchan 於 2009-5-13 12:37 發表
如果有自律,就無這週而複反喇。
我地可以做得到嘅,就係降温。
一開始,大家都知道結果係點㗎。
我哋可以幫得到就係唔上圖,唔加分,爹兩句,吋吓就算,唔通見面話唔捭面歪,心照就算。 ...

QUOTE:
原帖由 sammysam 於 2009-5-13 22:51 發表
老實講, 以現在的情況, 好難避免D不尊重大自然的人... 唯有大家見到有不平事時, 記得出聲制止啦...

其實, 評分的本意, 係對鳥攝者的心機, 毅力和技巧的贙賞. 正如, 到現在, 我都未有成功影到白翅的眼睛....

是否不上圖, 不評分就可以解決, (或者減少對雀鳥的騷擾)? 現在鳥攝的人多了許多. 當中, 不少人對生態攝影是一支半解, (例如我見過有人在其他forum講 無500mm 以上就影吾到雀, 但吾知佢有冇見過, 係wildlife, 用456能夠影到出色作品的, 大有人在). 所以, 如果沒有正面的訊息, 不少人就會把錯誤的觀念當成金科玉律....

所以我贊同 sammy 的觀點, 現場見到有問題要出聲, 吾聽, 吾理的, 我會影低佢post 上網

始終覺得, 相對站於中間的人, 兩邊的人(該為鳥攝應盡量減少對雀鳥滋擾的 vs 但求得到好相, 不息一切的), 其實少好多, 中間派點做, 就睇那一邊的力量強大.

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0