標題: [討論] 大家係邊度學植物? [打印本頁]

作者: mathew    時間: 2007-2-14 19:32     標題: 大家係邊度學植物?

(帖子分割自: 紅葉金花

老土葛 師兄 是理學院的嗎?

作者: 老土葛    時間: 2007-2-15 09:36

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-14 07:32 PM 發表
老土葛 師兄 是理學院的嗎?

Mathew 你也是中大嗎?我是 Bio 的。

作者: mathew    時間: 2007-2-15 12:04

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-2-15 09:36 發表
Mathew 你也是中大嗎?我是 Bio 的。

我是 NA BIO, 你呢

在學還是已經畢業?

作者: Peter.W    時間: 2007-2-15 12:17

再加多個我啦, 我都係"沙田嗰間大學"嘅
作者: Peter.W    時間: 2007-2-15 12:18     標題: 回覆 #8 老土葛 的帖子

NA Bio X2
作者: 老土葛    時間: 2007-2-15 12:29

嘩,我都畢左業 4 年幾 lu,我係 CC 人呢!
作者: Peter.W    時間: 2007-2-15 12:34     標題: 回覆 #15 老土葛 的帖子

啊, 咁你在學嗰時應該仲有CC特產嘅鴨喺荷花池周圍騰
作者: slowerd    時間: 2007-2-15 12:37

各位師兄師姐 ~
我都係Bio, 不過係UC~
作者: Peter.W    時間: 2007-2-15 12:43

好, 仲差Shaw未有人認頭
作者: Sze    時間: 2007-2-15 12:47

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-15 12:43 發表
好, 仲差Shaw未有人認頭

我咪係至有性格既Shaw人 law!

作者: GreenDevil    時間: 2007-2-15 12:52

我都係中大shaw人,不過就係讀新傳~
作者: Sze    時間: 2007-2-15 12:53

嘩!好多CU人呀!勁!

NA Bio: mathew, Peter
CC Bio: 老土葛
UC Bio: slowed
SC BCH: Sze
SC 新傳: GreenDevil

仲有無呀?

作者: mathew    時間: 2007-2-15 14:50

雖然離題, 但我好有興趣知
大家係邊度學植物?
因為我係大學時係無修有關既植物,
而係畢業後跟李師傅學.

P.S.:唯一例外係當年裙帶關係下跟Dr.胡係CU學植物.
作者: Sze    時間: 2007-2-15 16:18

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-15 14:50 發表
大家係邊度學植物?
而係畢業後跟李師傅學.

P.S.:唯一例外係當年裙帶關係下跟Dr.胡係CU學植物. ...

不如另開一個帖係General度啦!
作者: KONG    時間: 2007-2-15 22:37

NA Bio +1
真係估唔到植物版有咁多我地cu人,相逢恨晚….
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 01:21

個個都係bio人... 好pro呀...
作者: Sze    時間: 2007-2-16 02:12

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 01:21 發表

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-15 14:50 發表
大家係邊度學植物?
而係畢業後跟李師傅學.

P.S.:唯一例外係當年裙帶關係下跟Dr.胡係CU學植物. ...

唔係呀!仲有我咪唔Pro羅!
又唔係Bio出身,又無跟過師傅,
淨係跟著李師傅套書自修,
所以只係半桶水! 
作者: cmkpl    時間: 2007-2-16 02:16

我係 CU - CC 工程人~
得 cert level ge bio

植物/動物/生態都係自己睇書/網頁識下ja
咩都唔識
作者: Sze    時間: 2007-2-16 03:29

QUOTE:
原帖由 cmkpl 於 2007-2-16 02:16 發表
我係 CU - CC 工程人~
得 cert level ge bio

植物/動物/生態都係自己睇書/網頁識下ja
咩都唔識

嘩!好野!又係CU人呀!仲係工程添呀!勁!
點解讀工程的你會對生態及動植物有興趣的呢? 
作者: even928    時間: 2007-2-16 07:20

hi every C-hing...
I study Env. Bio. in Adelaide uni
but no idea about plants in HK
hope every C-hing can introduce me HK vegetation...
作者: mathew    時間: 2007-2-16 07:58

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 01:21 發表

其實我問大家係邊度學植物既原因係當年CU唔係太多course教本土植物.
是以好奇CU BIO人係點認植物既.
作者: Peter.W    時間: 2007-2-16 08:55     標題: 回覆 #21 mathew 的帖子

應該多數都係"自修"
作者: daydream    時間: 2007-2-16 09:26

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2007-2-15 12:53 發表
嘩!好多CU人呀!勁!

仲有無呀?

報到

CU NA 知行工程佬 ( n 年前 grad.)

基本上我近半年來先有興趣花草樹物
跟過hktree Ken的field trip
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 10:14

係咪即係讀咩bio都好.. 有關本土植物, 要知多d都係要自修呢???
作者: mathew    時間: 2007-2-16 10:22

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 10:14 發表
係咪即係讀咩bio都好.. 有關本土植物, 要知多d都係要自修呢???

對90年代末期CU BIO係成立
當年應該只係有一個3字頭course HK Flora & Vegetation
作者: mathew    時間: 2007-2-16 10:24

QUOTE:
原帖由 daydream 於 2007-2-16 09:26 發表
報到
CU NA 知行工程佬 ( n 年前 grad.)
基本上我近半年來先有興趣花草樹物
跟過hktree Ken的field trip

而家知行門口有塊田種野
請問如何參加hktree的field trip?
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 10:25

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-16 10:22 發表

對90年代末期CU BIO係成立
當年應該只係有一個3字頭course HK Flora & Vegetation

是什麼???
作者: Peter.W    時間: 2007-2-16 10:53     標題: 回覆 #27 XJfanz 的帖子

HK Flora & Vegetation 係一個比較高程度嘅植物課, 要先修一些植物基本課才可選讀。

中大啲課程編號都係頭嗰個數字愈大就愈高級, e.g. 3XXX 比 2XXX 深。
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 11:07

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 10:53 發表
HK Flora & Vegetation 係一個比較高程度嘅植物課, 要先修一些植物基本課才可選讀。

中大啲課程編號都係頭嗰個數字愈大就愈高級, e.g. 3XXX 比 2XXX 深。

thanks
作者: 老土葛    時間: 2007-2-16 11:12

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-16 07:58 AM 發表

其實我問大家係邊度學植物既原因係當年CU唔係太多course教本土植物.
是以好奇CU BIO人係點認植物既.

「當年」?!?! 你讀o個時植物課係統一做 Plant Biology,還是分開 Higher / Lower Plants 兩個 course 呢?

我以前做 Final Year Project,題目係香港的大戟科植物,所以一見到大戟科的東東就會特別感興趣。
課堂裏面敎的其實非常皮毛,我對分類系統、科屬品種特徵、怎樣看植物志、怎樣作植物形態描述,基本上都是看書自學的。
也在中大標本室整理過自己採的標本,但大部分都不入流呢!

那在大學裏頭當然有好處啦,比較容易接觸到有關的專業參考書,讀書時間亦多。
大學固然是個好開始,但畢業後才發現,原來自己當時學的,只係非常皮毛!
畢業後有幸從事植物有關的工作,隅工作於娛樂,學習就更加投入了。

坊間有關自然、植物等的書籍愈來愈多固然是好事,但不要盡信,因為有機會錯的,當年市政局出的一系列書就是「好」例子。
但有幸現在 FOCP 與天地圖書出的,比以前已經好好多啦。

與園藝植物有關的就比較「高危」,因為園藝一行的人,對植物的認識並不太專業,品種的命名、準確性等並不是他們工作的首要要求。有次見過香港公園溫室裏面有棵「鐵海棠」(Euphorbia milii),個牌竟然寫左「鐵十字海棠」(Begonia),都吾知好嬲定好笑。

又例如「香港中草藥」裏面有關「美人蕉」 (Canna indica) 的圖片與描述,正確黎講係「大花美人蕉」(Canna generalis),不過園藝上早已將兩者混淆,很多人都約定俗成,不去探究。

而像描述外來引入品種的中文書,因為華人作者未必有資源去認真考究外國品種的真確性,有時就要信植物 supplier 的名稱,但 supplier 的資料正確與否,又是同一個道理啦。有關外國品種的真偽,可以上上外國知名機構的網頁,例如 Missouri Botanical Garden、New York Botanical Garden 等看看。

其實最緊要都係有心,有心就可找到好多途徑學植物,看書如是,上網如是,跟高人出 field 如是,上多 d 呢度亦得!得左!
作者: Drillerbryan    時間: 2007-2-16 11:14

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-16 10:24 發表

而家知行門口有塊田種野

hktree 個度有活動項目表,到時到後報名就得啦!

回應主題,我既Bio只係停係中三!!!
都係睇下書上下網,再跟你地學習下羅!!!

另外,我都上過下hktree既植物course既。
作者: 老土葛    時間: 2007-2-16 11:15

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 10:53 AM 發表

Geog 系的「Landscape Ecology」都好正!
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 11:24

又叉開dd.. 係咪個個都鍾意行山架...
作者: Peter.W    時間: 2007-2-16 11:45     標題: 回覆 #33 XJfanz 的帖子

唔鍾意行山都幾難學到野生動植物
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 11:47

仲有仲有.. 想問下大家, 點去記得咁多名架... 一種植物+一個名, 點去記呢?? 有咩秘訣呢??
作者: 若草    時間: 2007-2-16 11:48

嘩!嘜原來咁多人讀bio,真係堅!
我只係行山影完d相,返來用set香港中草藥查吓個名!
真係半桶水中的半桶水!
作者: Peter.W    時間: 2007-2-16 11:54     標題: 回覆 #35 XJfanz 的帖子

咁你啲蟲蟲又點記呀, 我就覺得好難嘞

其實我覺得同興趣大有關係, 大家話係咪?
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 11:57

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 11:54 發表
咁你啲蟲蟲又點記呀, 我就覺得好難嘞

其實我覺得同興趣大有關係, 大家話係咪?

我d蟲蟲...   我而家都係可以容易d分蝴蝶咋 ... 其他.. 唔識架...   只識常見架咋...
作者: Sze    時間: 2007-2-16 12:10

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 11:47 發表
仲有仲有.. 想問下大家, 點去記得咁多名架... 一種植物+一個名, 點去記呢?? 有咩秘訣呢??

興趣好緊要啦!
另外循序漸進!
先記常見的,
有了基本功後,
再記d深d既!
好似記雀咁!

作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 12:13

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2007-2-16 12:10 發表

興趣好緊要啦!
另外循序漸進!
先記常見的,
有了基本功後,
再記d深d既!
好似記雀咁!

不過我覺得植物比蝴蝶同鳥恐怖好多囉, 成幾千種... 淨記family都死呀.
作者: Sze    時間: 2007-2-16 12:19

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-16 10:24 發表

上佢地個網頁報名俾錢就得啦!

不過,小心d!因為聽一個上過佢地堂既朋友講,
佢地其中一個導師(唔係阿Ken)成日講錯野o架,
而且我有另一個朋友同該導師係某d場合合作過後,
發現o個位導師只係認植物位置而唔係認植物形態o架!
所以同一種植物去左第二個位置o既話,
佢會唔認得或者認錯野o架!
但最大件事係如果有人質疑佢o既答案時,
佢仲係理直氣壯咁話自己o岩o架!

作者: Sze    時間: 2007-2-16 12:21

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 12:13 發表

不過我覺得植物比蝴蝶同鳥恐怖好多囉, 成幾千種... 淨記family都死呀.

哈哈!所以咪要用多d時間,慢慢學羅!
作者: Peter.W    時間: 2007-2-16 12:29     標題: 回覆 #41 Sze 的帖子

呵呵呵呵呵
作者: treelearner    時間: 2007-2-16 13:34

我來自"山頭大學",有排都末畢業
Plant Biology 讀到Form 7,跟過樹木谷和棠叔考察
作者: mathew    時間: 2007-2-16 14:25

QUOTE:
原帖由 treelearner 於 2007-2-16 13:34 發表
我來自"山頭大學",有排都末畢業
Plant Biology 讀到Form 7,跟過樹木谷和棠叔考察

請問 棠叔 是誰?
作者: mathew    時間: 2007-2-16 14:29

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 11:47 發表

小弟用中英拉丁文, 再加少少自己作既故仔去記.

不過最難搞係一d差少少既名
例如: 烏桕 / 山烏桕, 刺柊/廣東刺柊
作者: skyblue    時間: 2007-2-16 14:30

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 11:45 AM 發表
唔鍾意行山都幾難學到野生動植物

係呀, 我都好鍾意行山, 尤其跟住啲高手, 行一次都學到好多嘢ga.
作者: cmkpl    時間: 2007-2-16 16:56

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2007-2-16 03:29 發表

嘩!好野!又係CU人呀!仲係工程添呀!勁!
點解讀工程的你會對生態及動植物有興趣的呢? 

其實工程同生態都係我興趣,但礙於個人能力,F.6 冇讀生物,讀左數,順理成章入工程
作者: senyung    時間: 2007-2-16 18:17

我也是中大人, 不過係讀數; 也讀過些少環境學, 跟樹木谷學嘢, 亦上過d生態課程; 各位好, 種植養蟲是我的興趣, 多多指教
作者: Gilbert    時間: 2007-2-16 18:40

嘩. .. 咁多bio人..

我主要係睇書. 我中三之後都未讀過bio.. 好想修理科的.. 但結果讀左商科.   

另外就係上網睇. 中大既植物及植被.  樹木谷. 野花網. 葉脈網咁..

唔知讀bio係未會容易各種科目既特徵. 大家好似是但睇塊葉就知咩植物咁.. 唔知我幾時先可以呢..
作者: Sze    時間: 2007-2-16 19:30

QUOTE:
原帖由 cmkpl 於 2007-2-16 16:56 發表

其實工程同生態都係我興趣,但礙於個人能力,F.6 冇讀生物,讀左數,順理成章入工程

Oh! icicic! 果然興趣多樣性!恭喜恭喜!加油加油!或許有一日你可以將這2個興趣合二為一,一齊發揚光大!
作者: treelearner    時間: 2007-2-16 20:09     標題: 回覆 #45 mathew 的帖子

堂叔是 陳樹棠先生
退休前在港大植物系當「生態及分類學系實驗室主管」,專責處理植物標本,累積了49年的實地採集經驗. 在香港的植物界和教育界中,有很多是他的徒子徒孫.
作者: Drillerbryan    時間: 2007-2-16 20:32

QUOTE:
原帖由 Gilbert 於 2007-2-16 18:40 發表
嘩. .. 咁多bio人..

我主要係睇書. 我中三之後都未讀過bio.. 好想修理科的.. 但結果讀左商科.   

另外就係上網睇. 中大既植物及植被.  樹木谷. 野花網. 葉脈網咁..

唔知讀bio係未會容 ...

香港既教育好奇怪, 而家想讀返phy/chem/bio(從頭來過)完全無乜門路!
作者: treelearner    時間: 2007-2-16 20:33

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2007-2-16 12:19 發表

上佢地個網頁報名俾錢就得啦!

不過,小心d!因為聽一個上過佢地堂既朋友講,
佢地其中一個導師(唔係阿Ken)成日講錯野o架,
而且我有另一個朋友同該導師係某d場合合作過後,
發現o個位導師只係認植物位置而唔係認植物形態o架!
所 ...

又不要太驚,現在多了個勁人導師Edmond.他上香港植物標本室多過我去圖書館.給他一塊爛葉都估到是甚麼植物,仲可以教你怎樣分辨.最近兩次考察我都獲益良多!有機會大家一齊玩啦!
作者: Sze    時間: 2007-2-16 21:55

QUOTE:
原帖由 treelearner 於 2007-2-16 20:33 發表

又不要太驚,現在多了個勁人導師Edmond.他上香港植物標本室多過我去圖書館.給他一塊爛葉都估到是甚麼植物,仲可以教你怎樣分辨.最近兩次考察我都獲益良多!有機會大家一齊玩啦! ...

太好了! Edmond勁好多!
如果仲係o個個導師教就害得人多!
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 22:37

QUOTE:
原帖由 Drillerbryan 於 2007-2-16 20:32 發表

香港既教育好奇怪, 而家想讀返phy/chem/bio(從頭來過)完全無乜門路!

唔知仲有冇夜校呢?? 又或者去明星補習班唔知得唔得呢??

但話說回來, 以前讀書為左考試, 如果而家你有興趣, 我相信自己買d中五會考教科書自修, 應該唔太難..

作者: Peter.W    時間: 2007-2-16 22:44     標題: 回覆 #53 Drillerbryan 的帖子

教育改革呀嘛, 一切都化為"通識", 即係"統統唔使讀, 統統唔使識"。
中文唔使讀範本, Phy/Chem/Bio大合併。
作者: XJfanz    時間: 2007-2-16 23:04

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 22:44 發表
教育改革呀嘛, 一切都化為"通識", 即係"統統唔使讀, 統統唔使識"。
中文唔使讀範本, Phy/Chem/Bio大合併。

唔洗驚, 應該仲有好多二手書... 旺角大把..
作者: hkmoths    時間: 2007-2-16 23:04

QUOTE:
Originally posted by Sze at 2007-2-15 12:53
嘩!好多CU人呀!勁!

仲有無呀?

加多一個UC Bio, please. Roger from University of East Anglia (conservation management), then PhD in HKU (Department of Ecology & Biodiversity). I work in this department, 所以我都識棠叔.

Cecily
作者: daydream    時間: 2007-2-16 23:29

QUOTE:
原帖由 treelearner 於 2007-2-16 20:33 發表

又不要太驚,現在多了個勁人導師Edmond.他上香港植物標本室多過我去圖書館.給他一塊爛葉都估到是甚麼植物,仲可以教你怎樣分辨.最近兩次考察我都獲益良多!有機會大家一齊玩啦! ...

係, 咁要留意下, 大家互相交流學習有趣很多

p.s 估唔到呢個 post咁紅
作者: oldleg    時間: 2007-2-17 00:04

回treelearner ;
小弟唔係想踏場, 而係 edmond有冇你講得咁"勁"呀, 拿住塊樹葉都識仲請 講得咁勁, 除非塊樹葉有很多特徵及特殊形狀啫, 否則一塊小樹葉又点可以估到棵植物呢!我有D懷疑?
而且香港有咁勁既人我相信不出廿人, 我諗我知道及認識都可能及半, 未聽過這一號人物, 而且樹木谷的料有幾多, 大家心照啦, 講幾個我認為係笑話, 實則係恐佈既野大家聽吓 :-
1. 舉辨行山生態遊同D阿話個隻係秋楓, 實情係 嶺南槭 ,
2. 又係行山生態遊仲要係導師指導課程話秋楓係秋楓科, 實情係金縷梅科
3 我記得樹木谷第一次帶行山生態遊係免費既, 我有跟, LEON 同KEN 一齊帶, 當時指着苧麻話麻丁, 指着八角楓話六角楓, 認真经典.

而我本人直覺上覺得佢哋D料麻麻, 但成日揾傳煤過橋,提昇自己知名度, 有呃錢之嫌!
作者: oldleg    時間: 2007-2-17 00:24

死啦. 寫錯字添, 唔係秋楓, 係楓香致真
作者: Sze    時間: 2007-2-17 01:58

QUOTE:
原帖由 oldleg 於 2007-2-17 00:04 發表
回treelearner ;
小弟唔係想踏場, 而係 edmond有冇你講得咁"勁"呀, 拿住塊樹葉都識仲請 講得咁勁, 除非塊樹葉有很多特徵及特殊形狀啫, 否則一塊小樹葉又点可以估到棵植物呢!我有D懷疑?
而且香港有咁勁既人我 ...

oldleg!唔洗咁勞氣!
咁勞氣會嚇親人,同埋好易引起一d不必要的誤會架!
treelearner都係欣賞Edmond所以先讚佢o者!
就算誇張左d 都係個人風格,反映出佢有幾欣賞Edmond o者!純粹個人意見!
而且香港成幾百萬人,未聽過Edmond個名都唔出奇既!
就好似未有呢個post之前,我地都唔知大家原來有咁多都係來自CU!

我唔係樹木谷既人,不過同Edmond係其他場合接觸過,
佢都幾好人架!植物既知識亦都很好!雖然可能未到學術專家的程度!
不過講錯咁多野o個個應該唔會係佢!Right? 

一間公司咁大,職員水準總有參差,有好的,也一定有唔好的!
而且現在香港的生態導師又沒有監管制度,
大家報名讀書唯有靠口碑或者講彩數了!
同係大學讀書撞唔撞到個好教授差唔多o者!
顧客既眼光是雪亮的,唔好既自然唔會做得長!

而且一間公司都要賺到錢先可以維持落去!
雖然我都唔係好buy樹木谷,
不過講真,係香港攪生態旅遊同教育真係唔易!
因為香港人習慣了$1xx 玩全日仲包3餐既旅行團方式,
唔出名,或者收費貴d都無人報名!
但如果無人報名又點做落去呢?
所以執(笠)剩既,一係就好掂,
唔擔心無人幫襯(好似李師傅咁!)
一係就....................

如果要keep住質素同宗旨,我諗要慈善團體(唔賺錢既)先可以做到!
所以我寧願做義工!

作者: Sze    時間: 2007-2-17 02:25

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 22:44 發表

我鍾意呢句!講得好!
作者: Sze    時間: 2007-2-17 02:30

Roger:
University of East Anglia (conservation management),
then PhD in HKU (Department of Ecology & Biodiversity).

even928:Env. Bio. in Adelaide uni

========================================

CU同學會:

NA Bio:mathew, Peter, KONG
NA 工程:daydream

CC Bio:老土葛
CC工程:cmkpl

UC Bio:slowed, Cecily

SC BCH:Sze
SC 新傳:GreenDevil

Maths:senyung

嘩!人強馬壯呀!仲有無呢?
作者: 亞豬    時間: 2007-2-17 02:37

怎麼植物版會是中大校友會大集合啊...
我是HKU ENS的...
不過ENS for植物辨認的專門course可以說是 0 就是了
雖然我對植物是十分有興趣...
不過和這裡的各位師兄師姐水準差好遠啦

所以植物知識大多是自學回來的...有機會真的要跟大家學下嘢
作者: Sze    時間: 2007-2-17 02:41

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-17 02:37 發表

怎麼植物版會是中大校友會大集合啊...
我是HKU ENS的...
不過ENS for植物辨認的專門course可以說是 0 就是了
雖然我對植物是十分有興趣...
不過和這裡的各位師兄師姐水準差好遠啦

所以植 ...

亞豬!唔怕!你出完黎個 post後可能會有 HKU同學會出現呢!
而且你睇返各高手既回應,佢地好多都係自學架!所以加油啊!
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 03:10

好好好... 一齊來自學... 一齊行多d山, 一齊影多d相.. 唔識睇到識...
作者: Sze    時間: 2007-2-17 03:17

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-17 03:10 發表
好好好... 一齊來自學... 一齊行多d山, 一齊影多d相.. 唔識睇到識...

Good! Good! Good!
作者: oldleg    時間: 2007-2-17 09:24

回覆亞豬, hku 有'靚仔' 同laura , 一樣咁勁
作者: anagallis    時間: 2007-2-17 09:35

唉~~~好多野都要跟各位師兄/姐學下野....

下次有版聚或者想去行山....或者本地野外考察等等...可唔可以開個post..雖然知道呢類活動人類有限...但係都有機會比我呢d乜都唔識ge學下野
作者: KONG    時間: 2007-2-17 09:42

"雖然知道呢類活動人類有限...."

作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 10:05     標題: 回覆 #71 anagallis 的帖子

你參加左李師傅啲班未, 由零開始都適合架噃。因為佢唔單止係野外課, 更有"玄門正宗"嘅植物學基礎。打好個底以後就可以"知道自己做麥"。
作者: mathew    時間: 2007-2-17 10:32

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 10:05 發表
你參加左李師傅啲班未, 由零開始都適合架噃。因為佢唔單止係野外課, 更有"玄門正宗"嘅植物學基礎。打好個底以後就可以"知道自己做麥"。 ...

我想你跟sze所講的李師傅是 李甯漢師傅 吧.
先前忘記提及我也曾修讀他的中草藥班, 增加了不少有關植物的知識
(只是中藥部分已經忘記得七七八八了 )
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 10:37     標題: 回覆 #74 mathew 的帖子

你就七七八八, 我就片甲不留
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 10:45

QUOTE:
原帖由 anagallis 於 2007-2-17 09:35 發表
唉~~~好多野都要跟各位師兄/姐學下野....

下次有版聚或者想去行山....或者本地野外考察等等...可唔可以開個post..雖然知道呢類活動人類有限...但係都有機會比我呢d乜都唔識ge學下野 ...

你想講乜????
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 10:46     標題: 回覆 #76 XJfanz 的帖子

我估佢講"人數"
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 10:47

係咪佢估d參加人數有限呀???
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-17 10:49

係咪指好多係圍內活動. 不作公開呀..? 估中有冇分架? 有分我再認真分析下~!
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 10:51     標題: 回覆 #79 深藍-Owen 的帖子

好現實
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 10:52

如果搞行山活動, 可能會好大棚人出席添..
作者: 老土葛    時間: 2007-2-17 11:08

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-16 12:13 PM 發表

哈哈!我認開植物,又覺得認蟲認雀好難喎!睇黎呢 d 真係要講o下緣份。
作者: 老土葛    時間: 2007-2-17 11:11

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-17 10:32 AM 發表

我想你跟sze所講的李師傅是 李甯漢師傅 吧.
先前忘記提及我也曾修讀他的中草藥班, 增加了不少有關植物的知識
(只是中藥部分已經忘記得七七八八了 ) ...

李師傅的班好熱門,聽聞要排幾年先上到呢!
作者: 小丸    時間: 2007-2-17 11:23

亞豬... 唔駛怕..有我.... 都係hku ens...
我想話李師傳o個度...劉大偉老師都係hku ens o家.... 只不過佢而家o係cu度教書... 點都叫做hku人.... 哈哈....
我都有跟師傅學植物.....o岩o岩呢屆畢業o家~~ 學左好多野(not 中藥/藥理o個d o個d我由頭到尾都冇記過入腦)....但係又覺得自己學得好少野.... 一冇行山一個月...d 植物就開始唔記得... 記都只係記得少少common野... oh~~
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 11:35     標題: 回覆 #84 小丸 的帖子

咁仲夠唔夠100隻?
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-17 11:51

佢都係靠記得 d location 先找得返 d 植物出黎咋嘛. (唔好打我)

記得佢地開考前一日. 我帶 kinni 呀友去影 launghingthrush. 見幾多佢 d 同學仔/佬/女係 Woon Yiu 一帶. 摘到一袋二袋. 真係..

話時話將來會唔會考試條 route 會唔會昇華到開考當日先知點行呢. 咁就真係勁囉..
作者: 獵隼    時間: 2007-2-17 12:06

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-17 10:52 發表
如果搞行山活動, 可能會好大棚人出席添..

好似我咁乜都唔識,可唔可以出席架..................
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 12:12     標題: 回覆 #87 獵隼 的帖子

點會咩都唔識, 睇你張頭像就知你識雀啦, 你跟人地學植物, 人地跟你學雀仔囉
作者: Sze    時間: 2007-2-17 12:17

QUOTE:
原帖由 深藍-Owen 於 2007-2-17 11:51 發表
記得佢地開考前一日. 我帶 kinni 呀友去影 launghingthrush. 見幾多佢 d 同學仔/佬/女係 Woon Yiu 一帶. 摘到一袋二袋. 真係..

摘到一袋二袋???
要考試都唔可以咁樣架喎!
作者: 獵隼    時間: 2007-2-17 12:31

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 12:12 發表
點會咩都唔識, 睇你張頭像就知你識雀啦, 你跟人地學植物, 人地跟你學雀仔囉

這張頭像我在嘉道理影的,我唔睇書都唔知佢叫乜名。
作者: cmkpl    時間: 2007-2-17 12:34

呢度都係講植物啦

同學會請到這邊討論

作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 12:37     標題: 回覆 #91 cmkpl 的帖子

呃我唔到, 嗰邊無分加嘅
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-17 12:38

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 12:37 發表

仲現實過我~!
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 12:40

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 12:37 發表

咁咪唔過去囉..
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 12:41

QUOTE:
原帖由 cmkpl 於 2007-2-17 12:34 發表
呢度都係講植物啦

同學會請到這邊討論

仲有.. 個link有問題.. .
作者: cmkpl    時間: 2007-2-17 12:43

改好左

分數呢家野……XD
作者: 小丸    時間: 2007-2-17 12:43

夠100... 我有158種....
d同學仔出貓.... 我問過其他讀過呢個course d 朋友佢地o個幾屆都冇咁o既問題....
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-17 12:50

好方便啦. 之前果晚係屋企唸熟晒. 考試果日作下狀. 去到 c fu 前就續樣囉出黎讀多次. 得左!! 咁既興趣班考試都要自欺欺人. 都唔知為左咩黎讀.
作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-17 12:51

最討厭係佢地好貪婪咁摘. 摘咁多. 又唔要得既. 最後咪又係掉, 有 d 仲係成棵拔. 真係損人不利己.
作者: 小丸    時間: 2007-2-17 12:52

唉... 唔開心o既一屆...有d同學好衰
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 12:54

呵呵, 小丸, 我係問"依家"仲夠唔夠呵

我當年就一塊葉都無令走嘞。
仲有, 真係唔明點解要出貓, 只要肯盡力, 就算唔夠100隻, 師父都俾佢合格架啦。

作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 12:56

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 12:54 發表
呵呵, 小丸, 我係問"依家"仲夠唔夠呵

我當年就一塊葉都冇??令走嘞。
仲有, 真係唔明點解要出貓, 只要肯盡力, 就算唔夠100隻, 師父都俾佢合格架啦。 ...

你好似差個 [無]字喎...
作者: 小丸    時間: 2007-2-17 12:59

而家.... 行番o個條路都可能有機會夠100 o既...
d人出貓有2種... 1種係真係怕唔夠100種... 但其他o個d人.... 其實本身已經識.... 佢地出貓係要越多越好...想做第1.... 車.... 我先唔稀罕呀....第一... 我呸~
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 13:04     標題: 回覆 #102 XJfanz 的帖子

呵呵, 其實我係特登嘅, 咁就又可以出多個reply

多謝XJfanz兄配合
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 13:17

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 13:04 發表
呵呵, 其實我係特登嘅, 咁就又可以出多個reply

多謝XJfanz兄配合

你講thanks又係一個post.. 講特登又係一個post.. 唔緊要喇..
作者: 亞豬    時間: 2007-2-17 13:47

呢個post真係討論得好熱烈呀~
其實我都報咗李醫師的班,不過...兩年前(05年)報...到下年(08年)先有得讀......

reply小丸:
其實我地係見過o家~你仲做過我組媽o忝 不過你一定唔認得我就係啦
雖然這個forum的HKU ENS人有好多,不過鍾意植物的並不是很多...
或者應該說喜歡研集植物的人並不是很活躍,鍾意雀的可以為了見一種罕有的雀而專登去一日field找牠,但很少人會為了看植物而專登出成日field......有沒有辨法在ENS推廣植物文化呢(as 現在有觀鳥班,有沒有可能搞賞樹班??)

reply亞Sze:
搞植物版敍好呀!!!大家互相學習,好多時同一種植物大家用來辨認的特徵都唔同,所以就算睇普通嘢,都可以學到唔少嘢o家
作者: mathew    時間: 2007-2-17 13:50

QUOTE:
原帖由 小丸 於 2007-2-17 12:59 發表
而家.... 行番o個條路都可能有機會夠100 o既...
d人出貓有2種... 1種係真係怕唔夠100種... 但其他o個d人.... 其實本身已經識.... 佢地出貓係要越多越好...想做第1.... 車.... 我先唔稀罕呀....第一... 我呸~:3eb4e7b ...

我當年摘既葉而家仲有一d夾好左係file入面 ,當係留念
可惜好多都係得槐葉, 而家睇返都無特徵去認返係乜東東
仲有我地幾個仲特登攞110-120種就收手, 第一...

reply 亞豬 :
我有試過為一植物專門上山找 , 找到之後的喜悅非筆墨所能形容

作者: 小丸    時間: 2007-2-17 13:50

下? 組媽? 你唔係細我兩年o家咩?? 組嫲??
作者: 亞豬    時間: 2007-2-17 13:56

QUOTE:
原帖由 小丸 於 2007-2-17 13:50 發表
下? 組媽? 你唔係細我兩年o家咩?? 組嫲??

哈哈我係低你兩屆,但你都做過我半日組媽~不過唔係O-camp,而係science soc的O-day的組媽,加埋都唔過3粒鐘,所以話你一定唔記得我
其實我都係記得你個名同大概的樣咋
作者: 小丸    時間: 2007-2-17 13:58

sci soc... 原來我有做組媽.... 咁邊個係我老公?? 真係唔記得左... 年紀大....
作者: Peter.W    時間: 2007-2-17 14:02     標題: 回覆 #106 亞豬 的帖子

亞豬, 你講得啱, 睇植物嘅人真係相對比較少。可能因為植物同其他生物比, 數量龐大不特止, 仲要可以參考嘅資料無咁容易用(資料就唔少架, 一套中國植物志就無咩邊個屋企擺得落), 香港至今都仲未有一套完整嘅植物圖鑑架, 陰公,所以難度相對較高, 少啲人去玩都應該係基於哩個原因囉。

作者: 老土葛    時間: 2007-2-17 14:05

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-17 01:50 PM 發表

我當年摘既葉而家仲有一d夾好左係file入面 ,當係留念
可惜好多都係得槐葉, 而家睇返都無特徵去認返係乜東東
仲有我地幾個仲特登攞110-120種就收手, 第一...

reply 亞豬  ...

植物呢家野又係好奇怪,無心搵佢自然會出現,有心搵反而搵吾到o個o波~
作者: 老土葛    時間: 2007-2-17 14:08

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 02:02 PM 發表
亞豬, 你講得啱, 睇植物嘅人真係相對比較少。可能因為植物同其他生物比, 數量龐大不特止, 仲要可以參考嘅資料無咁容易用(資料就唔少架, 一套中國植物志就無咩邊個屋企擺得落), 香港至今都仲未有完翡整嘅植物圖鑑架,  ...

齋聽數目都嚇驚人啦,全香港已發現o既植物有三千幾種......

不過認植物有度好,同睇雀影雀用 d 長炮相比,認植物除左買書錢之外,基本上成本極低~

作者: mathew    時間: 2007-2-17 14:20

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-2-17 14:08 發表
齋聽數目都嚇驚人啦,全香港已發現o既植物有三千幾種......
不過認植物有度好,同睇雀影雀用 d 長炮相比,認植物除左買書錢之外,基本上成本極低~ ...

買書都唔少錢...
而家仲學人睇樹, 攪到 望遠鏡 都係常規裝備,
如果有埋長炮影樹頂d 花/果/葉 就更理想
作者: 亞豬    時間: 2007-2-17 14:20     標題: 回覆 #113 老土葛 的帖子

雖然數目上好似好嚇人...
但相對昆蟲來講,植物佔世界物種數量其實也不是很多喲~

香港蛾有約2000多種,蝴蝶240種左右,蜻蜒又有百幾種,加埋未有好詳細研究,但數目一定更驚人的鞘翅目,昆蟲的品種一定遠勝於植物!!!

我覺得對大部份人來說,會動會在短時間看到變化的生物吸引程度始終較高,受關注也較多,不過也如Peter.W所講,植物可信而又方便使用的參巧書籍實在很少,這也是人們對植物望而卻步的原因

所以啊~如果可以令大家更關注植物就更好了
讓植物版長期稱霸這個forum囉 <--說笑而已XD

作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 14:21

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-2-17 14:08 發表

不過認植物有度好,同睇雀影雀用 d 長炮相比,認植物除左買書錢之外,基本上成本極低~ ...

一支600/4可以買成屋書了...
作者: Sze    時間: 2007-2-17 19:21

QUOTE:
原帖由 小丸 於 2007-2-17 12:59 發表
d人出貓有2種... 1種係真係怕唔夠100種... 但其他o個d人.... 其實本身已經識.... 佢地出貓係要越多越好...想做第1.... 車.... 我先唔稀罕呀....第一... 我呸~:3eb4e7b ...

唓!咁樣羅第一簡直係羞辱!可唔可以篤佢出黎,等佢個第一俾人取消左去?

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-17 13:47 發表
reply亞Sze:
搞植物版敍好呀!!!大家互相學習,好多時同一種植物大家用來辨認的特徵都唔同,所以就算睇普通嘢,都可以學到唔少嘢o家
...

攪版聚好提意!不過你既意思係「食飯版聚」定「行山版聚」?
「食飯版聚」就易攪d!如果「行山版聚」,要係假期攪,我就有d 難攪,
因為我要返shift,假期放假會有d難度,仲要返濕公幫手,可能要等到4月先得閒出黎!

QUOTE:
原帖由 老土葛 於 2007-2-17 14:05 發表
植物呢家野又係好奇怪,無心搵佢自然會出現,有心搵反而搵吾到o個o波~

非常同意!成日都同你玩捉迷藏咁!

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-17 14:20 發表
讓植物版長期稱霸 這個forum囉 <--說笑而已XD

Yeah!又一好提議!都唔係無可能架!
依家植物版平均一日有成差不多100個post架!
好駭人!

作者: daydream    時間: 2007-2-17 19:42

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-17 13:47 發表
或者應該說喜歡研集植物的人並不是很活躍,鍾意雀的可以為了見一種罕有的雀而專登去一日field找牠,但很少人會為了看植物而專登出成日field......有沒有辨法在ENS推廣植物文化呢(as 現在有觀鳥班,有沒有可能搞賞樹班??)
...

我今朝先去左TPK, 目標係影一d 植物嫩芽, 覺得好靚

p.s. 已有巴黎翠鳯, 玉帶鳯影踪, 和有隻黃色的好似黃襟蛺...
大量報喜... 無諗過會見到蝴蝶
作者: XJfanz    時間: 2007-2-17 20:03

QUOTE:
原帖由 daydream 於 2007-2-17 19:42 發表

我今朝先去左TPK, 目標係影一d 植物嫩芽, 覺得好靚

p.s. 已有巴黎翠鳯, 玉帶鳯影踪, 和有隻黃色的好似黃襟蛺...
大量報喜... 無諗過會見到蝴蝶

尋日係元朗花市都見到玉帶... 好熱呀...
作者: treelearner    時間: 2007-2-18 15:30

恭賀新禧!隔個年,這個post有破紀錄的回應,證明大家心中都有團火!
1.我是HKU人,與Cecily同門,甚感榮幸.我修讀的同plant無關.祇是對植物有興趣和有一股傻勁.
2.這興趣絕不花費,我甚少買書.以前都提過,我最愛從internet和圖書館找資料.中國植物誌我家都有..........(上網版)
3.我對Edmond的評價可能誇張d,但對於我這新丁,參加這類植物導賞團又確受用. 阿媽教落"不能盡信人言",導師提供的資料都一樣,要溫習求證才作紀錄,導師的功力也心裡有數了.
大家覺得愛好野生植物者人數不多,是因為沒有系統化的推廣和組織.專門團體(雖然末必專業)更潦潦可數.我這個孤寒鬼也肯付出少少參與,隨了求知識,也是精神(+丁點金錢)上的支持,希望這類團體可繼續維持,幫助推廣植物欣賞.多些人喜歡植物,我們這群小眾便可壯大,不再局限於電車男式的討論.
4.嘩!攪版聚賞植物?舉腳贊成啦!在開版一週年紀念便更有意思了.有無事可幫手?
作者: Sze    時間: 2007-2-18 21:31

QUOTE:
原帖由 treelearner 於 2007-2-18 15:30 發表
恭賀新禧!隔個年,這個post有破紀錄的回應,證明大家心中都有團火!

哈哈!係呀!好勁呀!我係第121個 reply啦!

QUOTE:
原帖由 treelearner 於 2007-2-18 15:30 發表
大家覺得愛好野生植物者人數不多,是因為沒有系統化的推廣和組織.專門團體(雖然末必專業)更潦潦可數.我這個孤寒鬼也肯付出少少參與,隨了求知識,也是精神(+丁點金錢)上的支持,希望這類團體可繼續維持,幫助推廣植物欣賞.多些人喜歡植物,我們這群小眾便可壯大,不再局限於電車男式的討論.

Yes! Yes! 非常贊成!

QUOTE:
4.嘩!攪版聚賞植物?舉腳贊成啦!在開版一週年紀念便更有意思了.有無事可幫手?

Oh! 好提議呀!如果真係攪得成既話,到時出現支持已經係最大既幫忙!
不過話時話,其實幾時係開版一周年紀念呢?我真係唔知!呵呵呵!

作者: 深藍-Owen    時間: 2007-2-18 21:35

週年紀念是一個不太想記起又不可能忘記的日子. 是刻意也好是偶然也好我也不太清楚了.

6...4 ~!
作者: KONG    時間: 2007-2-18 21:49

希望各位植物人心中的那團火不要熄滅, 在未一年更進一步.
作者: treelearner    時間: 2007-2-18 22:27

吓!原來開版在六月,如果等到那時便虛渡很多植物的花期,不如早d聚吧.(其實我怕熱)
作者: cmkpl    時間: 2007-2-19 00:57

支持支持~~~
作者: 若草    時間: 2007-2-19 10:20

行山版聚!好呀!
雖然我唔係高手,不過可否預哩我呢!
作者: Peter.W    時間: 2007-2-19 14:43     標題: 回覆 #121 Sze 的帖子

思, 妳帶隊, 人人有信心喎, 話晒妳帶慣濕公鴨仔, 經驗豐富
作者: Sze    時間: 2007-2-20 00:55

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-19 14:43 發表
思, 妳帶隊, 人人有信心喎, 話晒妳帶慣濕公鴨仔, 經驗豐富

哈哈! 我帶團無問題,
不過要你地d高手出黎先有叫座力喎!
話晒我只係半桶水!
作者: wydlee    時間: 2007-2-20 04:26

1. 我是 Sidney University 的 postgrad. 雖研究植物, 但更中意生態學和環保...

2. 來個野生植物辨識交流的版聚, 的確很有意義. 支持呀! 除左"植物人", 所有版友都受歡迎呢!
作者: 若草    時間: 2007-2-20 10:55

其實香港有d咩植物學課程,適合我哩d半途出家的人讀的呢?
作者: Peter.W    時間: 2007-2-20 20:35     標題: 回覆 #130 若草 的帖子

你睇晒哩個話題嘅所有post, 應該可以得到答案嘅。
作者: 若草    時間: 2007-2-20 22:25

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-20 20:35 發表
你睇晒哩個話題嘅所有post, 應該可以得到答案嘅。

但係個d唔係full time 讀的嗎?
作者: 亞豬    時間: 2007-2-21 13:37

reply若草

李醫師的course不是全日制的,但為期頗長,大部份都係夜晚上堂學理論,然後星期日出field,雖然有相對其他植物課程來說好像有點貴,但絕對物有所值!!!<--不過現在報都要2010先有機會上到堂吧...

其他有樹木谷網站搞的植物證書課程(一個course,不是全日制),
而HK Discovery/旅行家等也有野外導賞活動,不過大都是一日活動而已,也好像很少是以植物為主的
不收費的之前有長春社的惜樹靈人導賞及講座,時間更短,多是半日.而現在也不知道還有沒有了
作者: skyblue    時間: 2007-2-21 13:50

搞行山版聚, 支持呀!

上這個網只是短短兩個月, 但見到大家的回應都很積極,
學到很多東西, 很高興有這個聚腳的地方.

我自己讀書的時候學過一些基本的知識,
之後都是上網看資料, 看書, 問人.
尤其有時行山看到一些不會的植物,
都會心思思找多點資料來看看.
對植物有興趣, 有好奇心就自然想了解多點.
作者: mathew    時間: 2007-2-21 14:01

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-21 13:37 發表
reply若草

李醫師的course不是全日制的,但為期頗長,大部份都係夜晚上堂學理論,然後星期日出field,雖然有相對其他植物課程來說好像有點貴,但絕對物有所值!!!<--不過現在報都要2010先有機會上到堂吧...

其他 ...

別忘了 KFBG 也有 生態導賞課程, 但是給義工的培訓課程
作者: Peter.W    時間: 2007-2-21 14:22

重有濕地公園義工計劃哩
作者: 若草    時間: 2007-2-21 15:25     標題: 回覆 #133 亞豬 的帖子

其實我自己曾讀過一健康協會的中草藥導賞課程,但不太多正宗植物學的元素,其他又好似初級得滯.....
想知李師傅的課程可以在那裹報?
作者: 若草    時間: 2007-2-21 15:28     標題: 回覆 #136 Peter.W 的帖子

其實我己上了部份濕地公園義工計劃的初級課程,
可惜這半年內都要返學(工作上)未能到濕地公園當值和讀進一步的課程!
作者: mic    時間: 2007-2-21 20:37

遲左黎報到~
我係bu讀的,但唔係讀bio
不過都跟過李醫師行山,
看來呢度都有唔少李師父的徒弟呢!~
作者: Sze    時間: 2007-2-22 00:12

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-21 14:01 發表

別忘了 KFBG 也有 生態導賞課程, 但是給義工的培訓課程

KFBG既COURSE係唔會教認植物及草藥的!不過會教你上山種樹!
種樹是一個很辛苦但很有意義的活動!(因為全都在夏天,而且在山上進行!)
仲有應該有一個短的TREE WALK的!

作者: Sze    時間: 2007-2-22 00:23

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-21 14:22 發表
重有濕地公園義工計劃哩

Hehehe! 濕地公園主要教你認識紅樹及一些濕地公園內的植物!
大約50種左右啦!唔好諗住好多!
而且係要報名將來會幫手帶團的義工才有機會上這堂!
作者: Sze    時間: 2007-2-22 00:25

QUOTE:
原帖由 mic 於 2007-2-21 20:37 發表
遲左黎報到~
我係bu讀的,但唔係讀bio
不過都跟過李醫師行山,
看來呢度都有唔少李師父的徒弟呢!~

因為李師傅實在有太多徒弟啦!
作者: oldleg    時間: 2007-2-22 00:28     標題: 回覆 #139 mic 的帖子

我都是李師父的門生,唔係話賣花讚花香, 我本身是一個植物白痴, 跟完師父上山三四次連則魚胆都幾乎唔識, 到考試日就認到240 種, 而且重認識到一大班植物高手, 絕對物超所值, 而且教的人師資極高, 個幾千元連大學的一個興趣班都唔只收咁既價錢,
作者: getmore88    時間: 2007-2-22 00:46

QUOTE:
原帖由 深藍-Owen 於 2007-2-17 11:51 發表
佢都係靠記得 d location 先找得返 d 植物出黎咋嘛. (唔好打我)

話時話將來 ...

為乜摘到一袋二袋?為認名…?之後掉o左佢?還是做標本?
我唔反對做標本研究,但純為辨認而採摘,豈非每一班都破壞自然生態?
其實 DC 都唔係貴,點解唔影相代替?
作者: 老土葛    時間: 2007-2-22 16:39

雖說拍攝並不能將所有特徵記錄下來 (例如質感),但純為個人原因而採摘植物就真的好沒公德心呢!一來破壞自然,二來摘了別人就看不到了。

哈,我又想起一個笑話:
一個植物教授在野外考察時,總要身先士卒,走在學生前面。同行問他原因,他悄悄地說:「為免學生問及我自己不懂的植物,當我先一步見到它們時,我就一腳踏扁它!」

作者: andylau31hk    時間: 2007-2-22 18:34

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2007-2-17 03:17 發表

Good! Good! Good!  

好啊好啊好啊。。。。 我都想啊。。。。我是BU Bio而已。。。。沒有專門的plant biology。。。只有自修
作者: Cran    時間: 2007-2-22 23:24

QUOTE:
原帖由 getmore88 於 2007-2-22 00:46 發表

為乜摘到一袋二袋?為認名…?之後掉o左佢?還是做標本?
我唔反對做標本研究,但純為辨認而採摘,豈非每一班都破壞自然生態?
其實 DC 都唔係貴,點解唔影相代替? ...

上完草藥班都摘到一袋二袋, 唉, 個人修養問題, 無計

少少題外話, 在香港如果真真正正要上山採藥或採摘標本, 是否需要申請牌照之類的?
作者: mathew    時間: 2007-2-23 07:24

QUOTE:
原帖由 Cran 於 2007-2-22 23:24 發表
上完草藥班都摘到一袋二袋, 唉, 個人修養問題, 無計
少少題外話, 在香港如果真真正正要上山採藥或採摘標本, 是否需要申請牌照之類的?

Just copy & paste from www.justice.gov.hk

章:        96        標題:        林區及郊區條例        憲報編號:       
條:        21        條文標題:        禁止在林區等地方作出的作為        版本日期:        30/06/1997

任何人無合法權限或辯解而在林區或植林區內─

(a) 剪草、移去草皮或泥土、耙松針;
                  (b) 採摘或損壞樹木、灌木或植物的幼芽、花蕾或葉片;
                  (c) 作出侵入行為或放牧牛羊,或准許牛羊作出侵入行為;
                  (d) 砍伐、切割、焚燒或以其他方式摧毀樹木或生長中植物, (由1993年第14號第10條增補)

即屬犯罪。

P.S. 我們已經離題很遠了...
作者: Sze    時間: 2007-2-23 23:43

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-23 07:24 發表
P.S. 我們已經離題很遠了...         ...

哈哈!因為好明顯,香港學植物既班,
就只有個幾間,仲主要就係李師傅啊!
作者: Gilbert    時間: 2007-2-24 00:18

QUOTE:
原帖由 mathew 於 2007-2-23 07:24 發表

Just copy & paste from www.justice.gov.hk

章:        96        標題:        林區及郊區條例        憲報編號:       
條:        21        條文標題:        禁止在林區等地方作出的作為        版本日期:        30/06/1997

任何人無合法權限或辯解而在林區或植林區內─

...

不過. 可以向漁護署申請premit.
作者: Sze    時間: 2007-2-24 00:22

QUOTE:
原帖由 Gilbert 於 2007-2-24 00:18 發表

非一般人及一般理由可以申請的!不要妄想申請啊!
作者: mathew    時間: 2007-2-24 00:23

QUOTE:
原帖由 Gilbert 於 2007-2-24 00:18 發表

可以用乜野理由
作者: 亞豬    時間: 2007-2-24 00:55

據我所知基本上如非學術研究(經大學申請)是不會受理的
作者: Gilbert    時間: 2007-2-24 01:16

沒有想過要申請.. 唔知要乜理由...
作者: Lauraceae    時間: 2007-2-24 15:44

I am also Mr Li Ning Hon's student, oldleg's classmate. I am so lucky that I can go for field works with Mr YW Lam, KY Tam, Joe Lau and also oldleg. All are top filed botanists in Hong Kong.

I would also like to point out one thing that Prof Xing Fuwu (from SCIB, China) had been working for HKU for a meaningful project 10 years ago which inspiried me so much.

作者: 老土葛    時間: 2007-2-24 17:19

QUOTE:
原帖由 Lauraceae 於 2007-2-24 03:44 PM 發表
I am also Mr Li Ning Hon's student, oldleg's classmate. I am so lucky that I can go for field works with Mr Lam Ying Wai, Tam Kai Yip , Joe Lau and also oldleg. All are top filed botanists in Hong Kon ...

吾怪得啦,明師出高徒!

SCIB - South China Institute of Botany (華南植物研究所)
Xing Fuwu - 刑福武
你有冇見過佢呢?
作者: kytam    時間: 2007-2-24 22:50     標題: 回覆 #155 Lauraceae 的帖子

玩曬冷>>>>
作者: 老土葛    時間: 2007-2-24 22:57

QUOTE:
原帖由 kytam 於 2007-2-24 10:50 PM 發表
玩曬冷>>>>

K. Y. Tam 高人,不用收收埋埋呢!
作者: bigpotato123    時間: 2007-7-21 22:59

NA Bio
相信我係最早畢業的一個 (1975).

作者: seed    時間: 2007-7-21 23:44

高手一個個現身,顯得越來越好玩了,還是做我的小種子(seed)吧!
作者: Sze    時間: 2007-7-22 00:13

QUOTE:
原帖由 bigpotato123 於 2007-7-21 22:59 發表
NA Bio
相信我係最早畢業的一個 (1975).

哈哈!未必既!可能一山還有一山高既! 
只係未出現o者!

歡迎光臨 HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇 (http://hkwildlife.net/Forum/) Powered by Discuz! 5.0.0