HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助
標題: [豐樂圍] 米埔豐樂圍環評報告通過
amolops
等待驗證會員

UID 3024
Total 22
精華 0
積分 -999
種子 -999
花蜜 22
閱讀權限 1
註冊 2008-3-9
Pri. Camera: 
狀態 離線
回覆 #80 DecaPoda 的帖子

唉....真係有點唏噓 ....小妹最初只係好意提吓呢度某些說話及想法比較偏激既人,要理性啲討論環保及發展既事,唔好成日扣人帽子,又或者講啲中傷人既說話,點知又比人話水準唔夠(我學識見識唔高,唔通咁就唔可以出聲?),又比人誹謗。我諗係有啲人睇到我講啲嘢唔係閙政府、閙發展商,因為非我族類就群起而攻之。各位兄台,如果呢度只係小圈子閙政府同發展商既地方,唔容許其它既意見,小妹無話可說......

事實上,小妹並唔偏幫任何一方,我都好鍾意大自然,希望見到多啲青山綠水。不過,我只係因為見到好多時呢度有啲人無理閙人同侮辱人先出幾句聲,人地做政府就係狗官?就一定官商勾結?人地環咨會、城規會咁多專家學者就會比發展商買起而埋沒良心?人地啲環保團體咁多有識之士就會比人搵笨? 這些是什麼指責呢?試想想,如果人地閙你亂咁吠,係隻狗,又或者話你反對個發展係因為發展商賠唔夠錢比你,無比佗地費,咁你又有乜感受呢?
頂部
魚魚
幼蟲

UID 1551
Total 65
精華 0
積分 136
種子 136
花蜜 39
閱讀權限 20
註冊 2007-7-3
狀態 離線
回覆 #81 amolops 的帖子

呢位"小妹"思路有d混亂噃!
喺第一段佢至話:「好意提吓呢度某些說話及想法比較偏激既人,要理性啲討論環保及發展既事,唔好成日扣人帽子,又或者講啲中傷人既說話....」
點知喺第ニ段自已就失控,做曬喺第一段自己講嘅行為喎。

而且,假如一個人覺得另一個人徧激,其實,有可能係自己企喺另一個偏激嘅位置睇對方,就好似一個continuum嘅兩端,記住,唔反對政府,唔等如中立。亞"小妹"咁激動咁捍衛,好明顯係企喺另一端,而唔係企中間啦!
呢度大部份人企一端,呢位"小妹"企喺另一端。 但呢度大部份人都好明確知道,而且表明自己企喺邊,但亞"小妹"佢明明企咗喺另一端講說話,但佢又會話:「小妹並唔偏幫任何一方」,有d"官腔"噃!

個人覺得做政府就唔一定係狗官,官商勾結,係做得唔好,做唔到為大部份香港市民爭取利益,果d先係! dセ會物會專家,有識之士有無俾人揾笨,睇個後果就各自去評斷啦,有無埋沒良心就佢地自己去問心啦,亞 "小妹"你唔駛咁激動!
頂部
amolops
等待驗證會員

UID 3024
Total 22
精華 0
積分 -999
種子 -999
花蜜 22
閱讀權限 1
註冊 2008-3-9
狀態 離線
回覆 #82 魚魚 的帖子

我唔知你講乜,conti 乜嘢 nuum,唔好搵英文達我,而且你講既嘢係你一箱情願既諗法,當然你有言論自由,不過我話比你聽,你既諗法好幼稚囉。

你唔會個個做政府既都閙係狗官,那你都比較理性。我最睇唔過眼既係嗰啲係又閙唔係又閙既憤青或淨係得把口批評既人吧了。

頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10715
精華 5
積分 36852
種子 36852
花蜜 10841
閱讀權限 100
註冊 2006-6-11
Pri. Camera:  Canon
來自 史前古代.香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amolops 於 2008-10-11 10:21 發表
我唔知你講乜,conti 乜嘢 nuum,唔好搵英文達我,

無人用英文撻你, 只係香港式華洋共處既語言方式o者!
我都唔識conti 乜嘢 nuum, 不過係網上查下字典咪識 o羅, 咁又學多個生字啦!
學唔學到野, 視乎你既心態是否正面, 是否積極進取, 個腦同個心胸是否持開放態度o者!
(註: 開放唔等於豪放呀!)

食飽就瞓咁至in,開心快樂每一天!
要為cheap雀爭口氣!
https://www.facebook.com/hkwildbird.concerngroup
頂部
amolops
等待驗證會員

UID 3024
Total 22
精華 0
積分 -999
種子 -999
花蜜 22
閱讀權限 1
註冊 2008-3-9
狀態 離線
回覆 #84 Sze 的帖子

版主講得啱,睇嘢要持開放態度,唔好淨係識得做憤青閙呢個閙嗰個,淨係識批評,講就天下無敵,做就無能為力!
頂部
雀仔To
成蟲

UID 1136
Total 2684
精華 2
積分 19615
種子 19615
花蜜 2359
閱讀權限 60
註冊 2007-5-14
Pri. Camera:  Olympus
狀態 離線
回覆 #85 amolops 的帖子

其實我都唔知你係樹做咩,我唔覺得你都係持緊開放態度囉
我知阿思係好人,唔想我地嘈,所以先禁講,當然,阿思講既野都係啱啦
你真係勁得閒囉唔該,唔好淨識話我地批評啦,我地有實際行動過,講其他事我唔係好知,但龍尾件事我好清楚囉。12月至2月果陣,好多版友三更半夜唔訓去龍尾,大家又成日討論。
換轉頭講,身為一個大自然熱愛者既你,又做過d咩呀?正苦話要起咩就舉埋腳支持?發展會有青山綠水?你唔好笑大我個口啦!
如果真係持開放態度既,唔係盲既都知批係Ramsar site起樓有問題啦下化?龍尾成二百種生物都唔想變沙灘啦下化?仲有呀,成日都咩生態酒店、生態高爾夫球場等等,呢d野3歲細路都知有問題啦下化?
等我地睇下你對香港既生態有幾唔係無能為力!同埋你有幾理性討論環保及發展既事!

要學會將心比己,殺掉生命前請三思;要學會珍惜生命,去欣賞飛禽走獸。
頂部
amolops
等待驗證會員

UID 3024
Total 22
精華 0
積分 -999
種子 -999
花蜜 22
閱讀權限 1
註冊 2008-3-9
狀態 離線
回覆 #86 雀仔To 的帖子

喂,你真係識得屈人喎。

我冇話你本人同呢度某些有心人冇做過嘢喎。我一路都只係叫某啲人唔好做憤青,係度成日係又閙,唔係又閙,唔好自己對號入坐啦!

我亦冇話我支持個發展,你唔好屈得就屈,舉邊隻腳支持呀?

仲有指出你一點錯誤,唔係盲既都知啲樓唔係起係ramsar site入面,啲樓係起係出面,個保育區先係入面,睇清楚先講啦。先旨聲明,我並唔係話啲樓起係ramsar外圍就可以,唔好又扣我帽子話我舉腳支持,我只係想指出事實。

版主:唔好意思,真係唔想係度同人嘈,好煩。不過阿雀仔To咁樣屈我唔啱喎。佢啲憤怒言詞好似特登撩交嗌咁。

頂部
d_jacky
義務二級版主

100-400 Union   500/4 Union  
UID 3
Total 1333
精華 0
積分 21302
種子 21302
花蜜 1182
閱讀權限 100
註冊 2006-6-4
狀態 離線
我真係路過wor.

講返 米埔豐樂圍個case, 唔好比d noise蔕左你地去遊花圓.
頂部
雀仔To
成蟲

UID 1136
Total 2684
精華 2
積分 19615
種子 19615
花蜜 2359
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #87 amolops 的帖子

我舉例只係話呢到既人唔係你所講禁樣,你都係到屈緊我地呀。我係到諗邊個係你所講既人?我真係唔知。唔想公開既你pm話我知,等我明白下你到底點睇。
邊個撩交嗌我諗大家都好清楚,不過我同你講定先,我自己一時時理性既人,當然我都唔想撩交嗌
我由頭到尾都feel唔到你係企中間位,一時話人地反對偏激,你自己又偏埋一份話人幼稚。

我就同你討論一下點樣睇香港禁多"環保"發展,你身為一個大自然愛好者有咩感受,一d唔開心既感覺都無?好,你話你唔支持又唔反對,禁你即係點?起唔起都無所謂? 雖然大自然愛好者唔一定話唔支持發展,但我真係唔知你想點。

我用錯字ok?我指係發展

要學會將心比己,殺掉生命前請三思;要學會珍惜生命,去欣賞飛禽走獸。
頂部
amolops
等待驗證會員

UID 3024
Total 22
精華 0
積分 -999
種子 -999
花蜜 22
閱讀權限 1
註冊 2008-3-9
狀態 離線
回覆 #89 雀仔To 的帖子

我講清楚,我冇話呢到既所有人係我所講禁樣,只係有部份人係咁。

以下係我pm阿雀仔To,xx我就唔係度show出嚟啦。

我真係唔想同人嘈。你睇我原本只係叫某啲人唔好侮辱性地閙人同屈人,我係睇唔過眼先出聲。我想話既其中一個人係阿xx,佢成日都好侮辱性閙人狗官、閙環咨會啲人比人買起,話wwf比人搵笨等等言論,跟本對個討論有什麼幫助,唔知你同意否?

sorry,我真係唔想同你嘈。

頂部
雀仔To
成蟲

UID 1136
Total 2684
精華 2
積分 19615
種子 19615
花蜜 2359
閱讀權限 60
狀態 離線
回覆 #90 amolops 的帖子

ok,我都唔係好想嘈
唔再討論人地d言論,講返個發展,我諗會好d

(其他你check pm)

頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10715
精華 5
積分 36852
種子 36852
花蜜 10841
閱讀權限 100
來自 史前古代.香港
狀態 離線
除了上述大家的憂慮外,我仲突然諗起另一個問題! 
依家d樓既窗台興大大個,大大塊玻璃!
好擔心!唔知起咁多楝樓係米埔附近,
會唔會令到好多過境及渡冬既雀撞玻璃窗死呢?

https://www.facebook.com/hkwildbird.concerngroup
頂部
blackdogto (巴迪斯濤達)
義務二級版主

UID 151
Total 9175
精華 3
積分 36618
種子 36618
花蜜 8654
閱讀權限 100
註冊 2006-8-17
來自 黑暗之中
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Sze 於 2008-10-12 00:09 發表
除了上述大家的憂慮外,我仲突然諗起另一個問題! 
依家d樓既窗台興大大個,大大塊玻璃!
好擔心!唔知起咁多楝樓係米埔附近,
會唔會令到好多過境及渡冬既雀撞玻璃窗死呢? ...

呢個憂慮十分正確!!
你地知唔知每年都有雀在X濟公園撞玻璃窗死.....好多仲要係"難得一見"...........

熱愛生命, 尊重生命, 欣賞生命
頂部
wetgal
幼蟲

UID 3170
Total 116
精華 0
積分 329
種子 329
花蜜 111
閱讀權限 20
註冊 2008-3-31
狀態 離線
........另一名委員黃家和因不滿發展項目旁邊的濕地公園 ,日後變成私人後花園,剝削市民享用權利,於小組會議期間「拍枱」離場.............

黃家和總算係個有種嘅人.
頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
註冊 2007-6-12
狀態 離線
回覆 #92 Sze 的帖子

呢個問題當然一定會, 如果是豪宅, 問題肯定嚴重好多, 隨意走到新界的豪宅, 跟本不是太多人住, 通常門窗都緊關, 我自己都嚴d窗反射的光太耀眼

我又不太明白, 有時在市區建一些兩三層高的泵房通風房等等都要做環評, 一大堆報告, 那幾個政府部門都不停質疑景觀問題, 咁在鄉郊地方講緊起超過十層高的大廈, 點解單是景觀問題, 班委員都沒有不停爭辯, 還有些委員為發展商擋駕? 在市區的兩三層高建築物, 就話可以在旁邊種樹擋一擋, 但現在是鄉郊超過十層高的大廈, 點樣擋?

我也忍不住在這裡說說, 在不同的大會上, 班官話把d建築物塗成綠色便是環保; 在臨時建築物上蓋, 用幾萬公幤舖層草, 就是環保先進, 把建築物變成地標就是好.
頂部
清心
義務一級版主

Insect Expert   Bird Expert  
UID 144
Total 2050
精華 4
積分 15376
種子 15376
花蜜 1893
閱讀權限 150
註冊 2006-8-15
狀態 離線
http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat/060474/wetland.html

當時估計每年營運費都要五百萬,但發展商只要一筆過撥二三千萬便可以持續管理條數真係唔知點計出來?

沙螺洞營運費每年三百萬都被人問足夠嗎?發展商更以現時三厘利息作參考,撥1.2億作為基金的seed money,照樣咁計,長X便起碼要俾兩億啦!

本帖最近評分記錄
little   2008-10-22 16:41  種子  +5   真是重要的資料.
頂部
little
蟲蛹

UID 1410
Total 638
精華 0
積分 953
種子 953
花蜜 547
閱讀權限 30
註冊 2007-6-12
狀態 離線
回覆 #96 清心 的帖子

唔, 撥款是一個問題, 發展商過去的信譽也是一個問題, 而政府那種偏坦發展, 隻眼開隻眼閉的做法也是一個大問題, 再加上有沒有足夠的專家, 宏觀的東亞濕地保育政策和經濟發展... 唔, 這是一個全球化的問題, 不得不令人非常擔心.
頂部
jojo
蟲卵

UID 2787
Total 16
精華 0
積分 195
種子 195
花蜜 16
閱讀權限 20
註冊 2008-1-22
狀態 離線
Can we propose this issue to legistrative council ? I think that we have to make some noise again to let the public pay attention  on it.
頂部
stewartcc
蟲蛹

UID 3058
Total 772
精華 0
積分 1774
種子 1774
花蜜 748
閱讀權限 40
註冊 2008-3-13
狀態 離線
工程項目簡介 & 環評研究概要

http://www.epd.gov.hk/eia/tc_chi/alpha/aspd_276.html

本帖最近評分記錄
Sze   2009-8-12 03:17  種子  +10   感謝分享 Thanks for sharing !
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10715
精華 5
積分 36852
種子 36852
花蜜 10841
閱讀權限 100
來自 史前古代.香港
狀態 離線
無意中搵到2008年7月的行政摘要! 唔記得post過未! post多一次啦!

豐樂圍擬建發展 行政摘要

本帖最近評分記錄
stewartcc   2009-11-3 16:23  種子  +5   實用資料 Useful information !

頂部

Untitled Document