HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: [公告] 打雀.影雀
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
Pri. Camera:  Canon
狀態 離線
打雀.影雀

好多時見.係香港dforum . 好多攝影人.都用”打”雀黎形容鳥攝.
我開頭都冇咩感覺.但聽得多都覺得有點礙耳.

後來我發覺.鳥會 forum 係唔比人用”打”雀呢個詞.

可能有 d人覺得有點麻煩.小題大作.
但.既然真係有人唔喜歡.何不就就其他人.將呢個字眼改改.

況且改改後.確實我覺得係順耳左.

打雀->影雀->鳥攝

無論你喜歡用邊個. 希望大家都幫幫手.一齊將”打雀”收返埋.
由鳥會開始.再由你我幫手.將影雀.鳥攝呢d詞句潛移默化.
慢慢散開去.

仲有.打蟲.打蝶.都係, 幫手唔好係呢個 forum 用.

Thanks.
頂部
Gilbert (Gilbert)
蟲后

DC Team   Insect Maniac 蟲癡  
UID 34
Total 6481
精華 2
積分 10420
種子 10420
花蜜 6219
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
Pri. Camera: 
來自 HK
狀態 離線
係呀. 初初影相個時. 成日聽人講打虫打蝶. 仲以為係捉虫捉蝶. 打死佢地. 過了一陣才知是影虫影蝶.  

不過我覺得影雀較鳥攝順口.
頂部
BWA
義務二級版主
不登島

Bird Expert   Macro Team 100 & 105/2.8   300/4 Union  
UID 43
Total 8452
精華 3
積分 23211
種子 23211
花蜜 7317
閱讀權限 100
註冊 2006-6-10
Pri. Camera:  Nikon
來自 HK
狀態 離線
好!尊重自然,應由日常用語開始。

點解?

用「打」字來代替「拍照」,往往含有將拍攝對象作為死物的輕視態度。

各位給老婆、女友或者仔女拍照的時候,斷估唔會話「打老婆」、「打女友」、「打仔女」吧!

改善用語,潛移默化,有助培養或加強尊重自然的心,也可以鼓勵其他人跟從,促進這種文化。
頂部
d_jacky
義務二級版主

100-400 Union   500/4 Union  
UID 3
Total 1333
精華 0
積分 21302
種子 21302
花蜜 1182
閱讀權限 100
註冊 2006-6-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 BWA 於 2006-6-28 18:06 發表
「打老婆」、「打女友」、「打仔女」

真係冇想過 「打老婆」、「打女友」、「打仔女」....
頂部
SKII
蟲蛹

UID 30
Total 1180
精華 0
積分 4570
種子 4570
花蜜 1187
閱讀權限 50
註冊 2006-6-9
狀態 離線
Support!  反正自己都好少用個 "打" 字, 通常用 "影雀仔"

p.s. 少見影人像用 "打人"?!

頂部
dick (Dick)
成蟲

400/5.6 Union   328 Union   Macro Team 100 & 105/2.8  
UID 42
Total 2219
精華 0
積分 11034
種子 11034
花蜜 2031
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
狀態 離線
有一次往鳳園, 見到有位老師希著一班學生影蝶, 不過他都是叫"打蝶".........

小弟以後會盡力配合

頂部
wealthy
蟲蛹

Digiscope  
UID 23
Total 835
精華 1
積分 1291
種子 1291
花蜜 845
閱讀權限 40
註冊 2006-6-6
狀態 離線
嘻唔係駁嘴駁舌, 我反而覺得無喟, 好似有傳道人不喜歡信徙講"好彩" 硬是要求信徒說"感謝神"一樣, 有點兒"口號"的意味. 言語是一種不斷更新的東西, 以前有人認為叫"老豆"就是不敬. 但現在大多數人都巳接受. 保護自然生態更應該要深入和普及, 不要給人一種自鳴清高的印象. 打鳥又不是真的打一隻鳥下來, 有何不可呢. 只要大家接受又明白便成了. 我認為更重要的是大家觀賞自然時的行為, 希望能有多一些公德和共識. 這些更加重要吧. 見過太多"愛護自然"的同道拍照時的德行---嘿嘿. 有趣的是當他們看見別人做出一些不恰當的事情------------就--------唉!

唔同意就打頭啦

頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
wealthy, 因為真係有人問過.你地去打雀呀?佢既問題係.真係以為我地去”打”雀.獵雀,咁點解要去混淆人地.況且.打.確係有貶義.我地愛惜佢地.尊重佢地.何解要扁低佢地.有d野.就係在一d細微細眼既野開始.我想我地做既野.有一點點兒既教育意味.亦係我攪咁多 Forum, Newsgroup 既原意.將一d正確.尊重生命既意識,帶比其他人.而打,攝.呢個好簡單既字.對教育呢個層面來說.更絕對唔能夠妥協.
頂部
wealthy
蟲蛹

Digiscope  
UID 23
Total 835
精華 1
積分 1291
種子 1291
花蜜 845
閱讀權限 40
註冊 2006-6-6
狀態 離線
我基本上唔多同意呢個理論, 雖然我本身都好少用呢個字眼. 我當然尊重版主的決定. 但我深信這些教條式的做法會給人有"自鳴清高"的感覺,間接不利普及化. 我也不是說"打雀"是一個很好的字眼, 但他是我們社會"自然"生成的, 勉強改變是不必要的.
頂部
深藍-Owen
蟲后

UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wealthy 於 2006-6-28 19:59 發表
我基本上唔多同意呢個理論, 雖然我本身都好少用呢個字眼. 我當然尊重版主的決定. 但我深信這些教條式的做法會給人有"自鳴清高"的感覺,� ...

唔係勉強.有d野係要帶頭既.冇人開始的話.就永遠冇人糾正.

如果有人有覺得自鳴清高既感覺.我都無可奈何.

呢到基本上.都係靠自律為主.冇乜實際版規.暫時有既.就只有呢一條.
頂部
wealthy
蟲蛹

Digiscope  
UID 23
Total 835
精華 1
積分 1291
種子 1291
花蜜 845
閱讀權限 40
註冊 2006-6-6
狀態 離線
我當然尊重版主的決定
頂部
BWA
義務二級版主
不登島

Bird Expert   Macro Team 100 & 105/2.8   300/4 Union  
UID 43
Total 8452
精華 3
積分 23211
種子 23211
花蜜 7317
閱讀權限 100
來自 HK
狀態 離線
「自鳴清高」和「堅持原則」有點不同。

「自鳴清高」有不屑和人交往的味道,不是單單一個詞語便能夠代表一切,要同時配合說話的語氣和身體語言,才會給人這種感覺。

如果能夠「堅持原則」,同時以輕鬆友善的態度解釋為何不說「打雀」,在提醒人愛護自然方面便更加有說服力。

例如:「我只會影老婆,唔會打老婆;同樣,我只會影雀,唔會打雀。」

個人不喜歡說「打雀」,除了避免給人獵雀的誤會之外,還有就是不願給人輕蔑自然的錯覺。

在「自鳴清高」和「輕蔑自然」之間,我選擇後者。

頂部
lifelongmission
蟲蛹

Macro Team 100 & 105/2.8   Insect Maniac 蟲癡  
UID 57
Total 611
精華 1
積分 748
種子 748
花蜜 754
閱讀權限 30
註冊 2006-6-12
來自 Hong Kong
狀態 離線
不是為了支持「影雀、影蝶」而胡亂反對「打雀」,而是當大家都很順口說打雀的同時,是對小動物的一種不尊重,和給攝界外行人一個攝影人都很不愛護動物的觀感?

對我來說,生態攝影是一門興趣,也希望發展成為一門專業。專業的,不只是拍攝到一張很美麗的照片,同時是在攝影背後,學懂怎樣愛護那些被攝影的「對像」和牠們的生活環境。

如果可以做到將愛護環境,尊重生命的訊息同時帶給身邊的人,那便更好。

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.
愛生命‧惜生命‧享受生命
頂部
lifelongmission
蟲蛹

Macro Team 100 & 105/2.8   Insect Maniac 蟲癡  
UID 57
Total 611
精華 1
積分 748
種子 748
花蜜 754
閱讀權限 30
註冊 2006-6-12
來自 Hong Kong
狀態 離線
回應 wealthy 和 bwa:
容我在這裏分享一些個人的攝影經驗,我在生態攝影的興趣上,有一個很好的開始,在攝影初期已經獲灌輸健康的基礎生態知識和概念。不是說不可以用很落俗套的方法與行外人溝通,而是,當有一天,一些偏差了的攝影觀念和技巧成為習慣,往往會忘記最基本的攝影守則和操守。

愛生命‧惜生命‧享受生命
頂部
wealthy
蟲蛹

Digiscope  
UID 23
Total 835
精華 1
積分 1291
種子 1291
花蜜 845
閱讀權限 40
註冊 2006-6-6
狀態 離線
明白大家愛自然的熱誠, 我自己的立場可能只是一家之言吧, 版規已立, 我當然尊重

只希望重申我的觀點: 口語 用字不代表心態, 生態保護要普及化, 咬文嚼字不見大利

頂部
oLDcaR (肥仔)
蟲蛹

328 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡  
UID 9
Total 1438
精華 1
積分 22984
種子 22984
花蜜 1498
閱讀權限 60
註冊 2006-6-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wealthy 於 2006-6-28 21:09 發表
明白大家愛自然的熱誠, 我自己的立場可能只是一家之言吧, 版規已立, 我當然尊重

只希望重申我的觀點: 口語 用字不代表心態, 生態保護要普及化,  ...

wealthy .. 你不是一家之言的, 我覺得你有勇氣堅持這個原則, 很欣賞.
不似一 d forum 只係有吹虛, 奉成的 reply.  我同意你觀點: 口語 用字不代表心態, 生態保護要普及化

Forum 的意思係公開討論的場所;討論區 (from Yahoo Dictionary)
所以每種o野都有正反兩面, 唔係話我地去"(打) 雀", 就真係去捉隻雀打.
每個人都有獨立思考能力, 知道咩係正確, 咩係唔正確.
以我個人思考能力, 點解叫(打) 雀..只是形容我們影雀的裝備, 長鏡好像大炮一樣. 而長炮的目標係雀, 所以先有這個口語.

其實""(打) 雀"只不過係一個流通既俗語~ 能否接受與否,都係句果啦...適隨尊便啦
我又覺得若果要訂立版規去壓制,未免太尊橫!

難道口不講"(打) 雀"但不愛護大自然的是好人,相反咀邊常掛著"(打) 雀"但熱愛大自然的人就是壞人?
如果一個 forum 只係有你話咩就咩 .. 你話唔比講就唔比講, 那麼是一個健康的 forum 嗎?

香港人放輕鬆一點啦, 何必為"(打) 雀呢兩個字太過執著呢, 只要大家都擁有共同的興趣,開開心心討論就好啦 !!!

PS: 勁呀板主...可以 automatic 轉字 !! (打) 雀自動變影雀!!  言論自由無啦 ~~~

頂部
joeyip
幼蟲

UID 101
Total 51
精華 0
積分 310
種子 310
花蜜 53
閱讀權限 20
註冊 2006-7-7
狀態 離線
過路過路.

打.雀,影雀,攝鳥,都沒有清高不清高的分別,只是三個不一樣的動詞吧.

這個題目令我想起兩則耳語.
當笑話聽聽好了.

新來的.Joe

------------------------------------

某日在 lift 裡聽到的對話.....

小甲:『噚日玩過打蟋蜶,今日玩咩呀?』
沈默一陣.....
小乙:『打.雀啦!』
小丙:『打麻雀?好呀.去邊個度?』
小乙:『唔係麻雀呀,係打.雀呀!』
小丙:『打.雀有咩好玩jack? 打麻雀好玩D』
小乙:『唔係噃,我成日聽大佬講電話,同人話打.雀,佢真係翻風落雨都打架!』
小甲:『咁,你地未成日有雀仔食囉?咁,現家打咩嘢雀呀?』
小乙:『唔係噃,大佬好屎架,次次揹好多嘢出去,但係次次都打唔到雀.』
小丙:『打唔到雀仲有咩好玩jack?打麻雀啦!』
小乙:『唔係噃,佢次次播離,都鬼咁開心,仲即刻 lay 入房.可能佢收麻好多雀仔標本.』
小丙:『雀仔標本?係未好似學校d甲虫標本咁呀!好呀!打lor, 打lor.』

小甲:『咁,搵咩嘢打呀!』
小乙:『我成日聽大佬講話咩嘢長炮短炮,應該勁過電視d炮仔啩!』
小丙:『我有,老豆買咗支氣槍畀我,雖然唔係長炮,都係炮仔丫』
小甲:『我無喎!』
小乙:『我有支丫义!』
小丙:『無未射馬子lor!我教你.』
小乙:『我教你整支丫义啦,好易架!』

小甲:『咁,就打.雀啦!』
小乙:『打.雀!打.雀!我一定打到好多雀,叻過我大佬.』
小丙:『我叻D!我叻D!我有炮仔.我番去攞,樓下等.』

小甲:『未住,咁我地去邊度打呀!』
小乙:『大咬咬!』
小甲:『邊度離架!』
小乙:『唔知噃!大佬成日話去o既,我估...係下面公園嗰個水池啩.我見過下面有隻藍色雀仔.』
小丙:『唔好講啦,樓下等啦...』

------------------------------------

路邊耳語二則:

某溫習室內.

甲:『喂,你又「打.雀」咁眼望住佢,畀佢發現就無得睇架喇?』
乙:『唓,睇下姐,唔係點呀.』
甲:『喇,好似我咁,「影雀」咁眼啦.』
乙:『即係點呀?』
甲:『即係唔好盯實唔放,好似要食咗佢咁.要就住就住,睇兩眼,就擰轉頭,等佢唔為意,未可以睇多兩眼lor.』
亞丙忍唔住,搭了一句:
『打.雀咁眼唔得,遲早嚇襯佢.
  影雀咁眼好d,不過,至多畀你望多兩眼,
  應該面帶笑容,表現出你欣賞佢,仲要留意他的起好,他喜歡坐邊個位,一日一日咁移近個位.等佢唔覺唔覺咁接受你既存在,仲要唔好騒擾佢讀書喎,咁先可以做朋友家嘛!仲要唔好係佢身邊閃離閃去,雖然唔影響佢健康,但係好乞人曾!可能佢以後都唔再出現!.....』

甲乙怒目而視:『攝你個鳥啦!』

註:文中耳語已作『修飾』

這鳥蛋,引證大自然中生與死之間的短促.
請讓還在生的,
好過一些!拜託.
頂部
BWA
義務二級版主
不登島

UID 43
Total 8452
精華 3
積分 23211
種子 23211
花蜜 7317
閱讀權限 100
來自 HK
狀態 離線
如果我想同你影相,我應唔應該講「打你」?

如果我想同你 o既親人 影相,我應唔應該講「打你個親人」?

除非你有被虐狂,又或者真係想打你親人一身,否則就算我點樣解釋我好尊重你同你 o既親人,就算我點樣勸你「唔好咁執著」,你多少都會有 D 唔高興。

我唔知其他人有咩感覺,當有人同我講 「打.雀」,無論佢點樣解釋佢愛護雀鳥,點樣叫我「唔好咁執著」,我都會覺得唔高興。

頂部
Gilbert (Gilbert)
蟲后

DC Team   Insect Maniac 蟲癡  
UID 34
Total 6481
精華 2
積分 10420
種子 10420
花蜜 6219
閱讀權限 60
註冊 2006-6-9
來自 HK
狀態 離線
算啦. 把口係人地. 我地只可以盡量叫佢地唔好講. 但無權叫佢地唔準咁lee個詞. 自律算啦.
頂部
birdmanhk
該用戶已被刪除

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Untitled Document