HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助

標題: 4名中国人在津巴布韦残害野生乌龟面临驱逐出境
paulanka
成蟲

UID 689
Total 1599
精華 0
積分 6184
種子 6184
花蜜 1378
閱讀權限 60
註冊 2007-2-19
Pri. Camera: 
來自 广东肇庆
狀態 離線
4名中国人在津巴布韦残害野生乌龟面临驱逐出境

东方网2月19日消息:据法新社报道,津巴布韦官方媒体《先驱报》今天援引一家动物权益保护组织的话称,4名中国籍男子因食用40多只野生乌龟而被津巴布韦警察逮捕,并有可能被驱逐出境。

报道称,据当地村民举报,津巴布韦警方和官方野生动物保护组织16日对该国东南部一座村庄突袭,发现了13只活的野生乌龟,以及40只乌龟遗骸,随后将这4名中国籍男子逮捕。目前,警方正在对此事进行调查。

按照《濒危物种国际贸易公约》,野生乌龟属于世界濒危物种。

http://news.cqnews.net/html/2012-02/19/content_12995389.htm

本帖最近評分記錄
richome2   2012-2-19 16:55  種子  +10   無得頂 Unbeatable !

来自内地的朋友!所示图片没说明的话,即是我所在地。
頂部
kingarthur
蟲后

UID 632
Total 3718
精華 0
積分 23907
種子 23907
花蜜 3233
閱讀權限 60
註冊 2007-2-5
狀態 離線
强國有米之人嘛~應該要佢地留低十年做夠自然保育工至走得.

本帖最近評分記錄
seibuhk   2012-2-19 19:42  種子  +10   好建議!
richome2   2012-2-19 16:56  種子  +10   好建議!
頂部
AndrewL
蟲后

UID 5103
Total 4488
精華 0
積分 7094
種子 7094
花蜜 4373
閱讀權限 60
註冊 2009-6-11
狀態 離線
Other 强國有米之人 (i.e. white trashy Americans) paid for lion and zebra hunt in Africa and they call that a sport.....
頂部
Vivian
成蟲

400/5.6 Union  
UID 760
Total 1767
精華 0
積分 55377
種子 55377
花蜜 1732
閱讀權限 70
註冊 2007-3-6
Pri. Camera:  Canon
來自 田寮
狀態 離線
咁好彩, 祗系驱逐出境........

抖暑鳥
頂部
AC07
蟲蛹

UID 1232
Total 938
精華 0
積分 29122
種子 29122
花蜜 894
閱讀權限 60
註冊 2007-5-25
Pri. Camera:  Nikon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AndrewL 於 2012-2-19 15:32 發表
Other 强國有米之人 (i.e. white trashy Americans) paid for lion and zebra hunt in Africa and they call that a sport.....

what's your point???

頂部
AndrewL
蟲后

UID 5103
Total 4488
精華 0
積分 7094
種子 7094
花蜜 4373
閱讀權限 60
狀態 離線
My point is simple: mother nature has to be protected, respected and preserved. I don't care whether your skin colour is black, white, yellow or even pink nor do I care whether you are new money or old money. That's all.
頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
but i think your point redirect the attention to somewhere else, as usual.

simply i drop a tissue on the floor and it's my fault. i can't say why u blame me, i cant use many people throw the can, box even abundon some big sofa or construction waste somewhere else as excuse..

but everytime we blame chinese.. some people will stood up saying why blame chinese. america, africa even other asian even worst..
頂部
AndrewL
蟲后

UID 5103
Total 4488
精華 0
積分 7094
種子 7094
花蜜 4373
閱讀權限 60
狀態 離線
I still think it's an attitude problem rather than a racial one.  Wrong  doings are wrong doings no matter who you are. May be I am a bit too simple minded and not as calculated as others.
頂部
pyling (快樂的小魚兒)
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
註冊 2010-4-18
狀態 離線
(香港新聞)的文中提到: "據稱,這些中國人是從當地社區人手中買來這些烏龜食用的。" (http://hk.news.yahoo.com/%E6%B4% ... 4-022204317.html)-->咁賣龜俾佢哋嘅當地人呢?
可能中國人想食龜, 唔一定知係受保護和瀕臨滅絕 (去得非洲落後國家嘅工人唔通係學者咩?), 但係當地人一定知啲龜係受保護和瀕臨滅絕囉.

我覺得係一句"强國有米之人"令人覺得呢句係貶義地泛指咗來自中國大陸嘅有錢人先會咁做. 食受保護和瀕臨滅絕生物一定係錯, 但如果大家係只係針對件事嘅, 又使乜將犯事者嘅國籍同猜想的富有程度強調出來? 不如查埋人哋係唔係漢人好唔好?
好, 咁公平啲, 大家睇大環境: 知唔知津巴布韋係咩政治環境? 俾獨裁者統治同西方國家制裁, 殖民時期的遺害仲影響深遠, 國家農作物某程度因為氣候變化而常常嚴重失收, 好喇, 有收成想出口賺錢時又俾歐美國家的農業傾銷而攪到冇得出口農作物, 農業生產經濟被邊緣化, 人民生活困苦. 你估嗰度啲人餓起上嚟食唔食啲龜? 唔好忘記佢哋啲遊牧民族都會(小規模)捕食猩猩. 有4個人食龜同有某啲國家集體令該國人民生活悲苦, 佢哋啲人到最後要被迫食受保護和瀕臨滅絕生物, 邊個罪孽深重啲? 唔係講中國好偉大, 但係中國, 亦只有中國, 會派人去當地建築鐵路, 將泥路鋪食石屎路, 鋪輸水管等等, 當然唔係無條件 (好似係保證輸出一定數量礦物), 亦係因為增加中國人就業率. 你可以話係"殖民", 因為大部份當地中國人唔同當地人融合, 但係同西方百幾年前真正殖民同而家的經濟封鎖搞出的一鑊粥差好遠喎.

重點係點解要" everytime we blame chinese"? 係"those Chinese"定"全部Chinese"? 佢哋唔尊重受保護和瀕臨滅絕生物就只係因為佢哋係Chinese而唔係佢哋冇教養自私野蠻等等的人類劣根性? 兩個唔同人同時犯同一個錯唔等於其中一個可以原諒, 但係點解可以就一件事就無限上綱上線連人哋國籍種族膚色性別都一齊拎埋出嚟批鬥? 好似呢度之前討論的某些鳥攝人士不尊重野鳥的生活, 如果就呢事有個鬼佬彈一句"哦, 香港鳥攝的人就是如此不尊重野鳥. 呢啲事係香港(鳥攝)人先做得出." 你會點諗?

頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
咁即係點。拉晒全世界人落黎。就可以淡化呢班人嘅錯? 無求。何來供? 津巴布偉係咩地方。咪就係你比幾美金可以叫豪客嘅地方。你唔係諗住果到 d 人連字都唔識多隻會曉分邊 d 貧危呀。

唔好成日做錯事就拉晒全世落水。咁同唐卸膊有咩分別?
頂部
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
狀態 離線
回覆 #10 深藍-Owen 的帖子

冇人淡化呢幾個人的行為.

拉晒全世界人落水嗰個唔係我. 而家有幾個來自中國的黑工(另處新聞講:http://hk.news.yahoo.com/%E7%83% ... %95-225811737.html)食龜, 有人就拉晒全中國出得起幾蚊美金的幾億人加華裔落水. 唔係我. 就大陸某啲人的野蠻行為拉晒全世界華人落水然後冷嘲熱諷咁可以幫助佢哋反省而改善他們的行為? 定還是只令無辜被拉落水出得起幾蚊美金的大陸人覺得難受?

你同我都唔知嗰幾個人要買龜食定係指定要食嗰啲瀕危龜. 佢哋幾個犯法, 已得到應得的懲罰. 瀕危龜已經唔會翻生. 如果你認為呢幾個人應該要拎去俾人打足三日三夜我唔會出聲. 一人做事一人當. 做乜無限上綱上線連同佢哋同一國籍種族的人都一齊拎埋出嚟批鬥? 憑乜嘢可以肯定喺津巴布韋出得起幾蚊美金的大陸人全部都唔尊重生命? 未審先判同大陸法庭有咩分別?

"唔好成日做錯事就拉晒全世落水"--> 仲有, 唔該分清楚, 而家唔係我"成日做錯事", 去非洲食瀕危龜, "拉晒全世落水". 利益申報: 我係土生土長香港人. 我只係睇唔過眼某啲香港人歧視的行為令好多大陸人都以為全香港人都歧視大陸人.
頂部
深藍-Owen
蟲后

UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
咁叫上綱上線?咁即係點?下次見到呢類新聞,大家唔好提唔好講?反正已經得到應有懲罰?

我地呢到無話唔比話金髮碧眼既。你見到一D西毆人有關破壞生態既新聞好歡迎係到討論。但同樣唔好係到話我地中國人都係咁有咩資格話人。你係錯,就係錯,呀丙錯係另一件事。

問題係都係嗰句。點解我地話親中國人就要拉其他人落水?中國人有咩咁優越係唔話得? 我明明話緊你。點解你係要話點解唔話埋呀丙?你又知我唔會話呀丙?

中國人確實有好多習慣上的問題。由其近期經濟高速發展下所產生既一班富起來既產生更多問題。呢 D 問題要正視。並唔可以因為佢地係中國人我地就唔話得。如果中國人都唔可以話中國人。唔通要等外國人黎話先安樂?自己無家教教唔好個仔。要到外人黎開聲,你唔會面紅嘛 ?

如果諗住唔出聲等佢地自己慢慢轉變。我覺得只係天真既幻想。中國人三千年文化所產生既劣根再加上共產黨文化大革命將道德既扭曲到頂點絕對只會令情況每下愈況。話時話其實文化大革命係咪科學實驗黎?

一對外地夫婦經常到大陸睇雀影雀。我問佢地點解唔去外地影?佢答案係:"一來內地好多地方未有人去睇雀。所以會有新發現。二來你今年唔去。下年去可能已經無左。"

無左??? 到我年前我去九連山觀鳥。就深明佢地說話道理。因為隔左幾個月我同團朋友再帶人去。已經發現好多我地去睇雀既地方已經破壞晒。

如果你覺得要指清楚係邊嗰先可以話。咁唔該你投訴報館。因為一開始我估外地新聞社已經係用中國人呢嗰 terms。而唔係話數名男子名叫陳大文,李大明,黃小弟等指名人物。

聽人說類似說話: "有錢既中國人。要千方百計移民外國。冇錢既中國人。拼死無命都要偷渡外國。如果呢個國家係咁好?點解有錢無錢都要走?"

呢個國家仲有咩令你覺得身為中國人而自豪?四大發明乎?

我跟你說,我會為國家捨身。如果中國係一嗰民主自由既國家。無論佢幾爛。我都願意。

本帖最近評分記錄
blackdogto   2012-2-22 10:57  種子  +12   內容充實 Constructive materials !
richome2   2012-2-20 20:14  種子  +10   當覺得近來越來越少雀的時候,就林起是不是已 ...
頂部
AC07
蟲蛹

UID 1232
Total 938
精華 0
積分 29122
種子 29122
花蜜 894
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AndrewL 於 2012-2-19 19:07 發表
My point is simple: mother nature has to be protected, respected and preserved. I don't care whether your skin colour is black, white, yellow or even pink nor do I care whether you are new money or ol ...

noted! 我點解問你係因為你呢句野"Other 强國有米之人 (i.e. white trashy Americans) paid for lion and zebra hunt in Africa and they call that a sport....." 比我感覺好似話其他人都係甘, 做咩話個三個中國人,  呢個邏輯真係好不要得, 點解要將別人的不合理去解辯自己的不合理, anyway, 可能我諗多左, 不過無可否認, 中國人太多不合理事情!

頂部
kingarthur
蟲后

UID 632
Total 3718
精華 0
積分 23907
種子 23907
花蜜 3233
閱讀權限 60
註冊 2007-2-5
狀態 離線
冇錯,我認我有好嚴重嘅人種岐視!尤其是對環環同自然生命不予尊重的人~管他是甚麼地方的人!

本帖最近評分記錄
richome2   2012-2-20 20:03  種子  +10   無得頂 Unbeatable !
頂部
kaiserX
幼蟲

UID 1913
Total 350
精華 0
積分 619
種子 619
花蜜 310
閱讀權限 30
註冊 2007-9-15
狀態 離線
回覆 #9 pyling 的帖子

都唔係既
"強國有米之人"如果o係hkwildlife度用 好多user都會知係指財大氣粗的大陸暴發戶

我諗你對人權價值的觸角係好敏銳 想講民粹 得釋文章的挑起種族仇恨云云
不過呢 你針對既 係咪應該係賣弄文術的報紙佬呢? 而唔係我地熱愛自然的無辜小市民?

有時將件事拉長來講 會好容易將犯事者的罪責焦點分散 與人有開脫之嚴 雖然言者未必有意
說話陵角分明都好緊要 闡明責歸何方 係可以避免好多無謂紛爭
頂部
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
狀態 離線
回覆 #12 深藍-Owen 的帖子

"如果中國人都唔可以話中國人。唔通要等外國人黎話先安樂?自己無家教教唔好個仔。要到外人黎開聲,你唔會面紅嘛 ?", "如果諗住唔出聲等佢地自己慢慢轉變。我覺得只係天真既幻想。"->呢個我好同意. 我覺得身為中國人唔出聲時到第日外國人以為全中國啲人都係咁.
"中國人三千年文化所產生既劣根再加上共產黨文化大革命將道德既扭曲到頂點絕對只會令情況每下愈況。"--> 係. 問題係點樣可以將原有的道德觀還原?
"話時話其實文化大革命係咪科學實驗黎?"-->應該係社會科學實驗.
可能大家定義唔同有啲誤會: 你睇唔過眼好多大陸暴發戶財大氣粗, 以為有錢大晒. 愛之深責之切, 你希望從謾罵中佢哋會醒. 我認為要俾個機會 (唔等於我唔出聲)同用鼓勵方式, 唔好見人哋係大陸人就先防咗人哋一定係唔尊重生命. 我覺得迫咗人埋牆角, 一早因為係人哋係大陸人就標籤咗人哋係"壞人, 不尊重環境者", 人哋想改都冇機會. 我擔心的是引起反彈: "既然我係壞人, 那麼我就要壞得更澈底." 我覺得係大家表達方式唔同, 但訊息是一致的.

回kaiserX: "不過呢 你針對既 係咪應該係賣弄文術的報紙佬呢?"-->係. 弊在有好多人(例唱x團嗰班年輕人)俾人利用咗唔知呢. 多謝你說清定義. 很多時都是對定義上的誤解導致有分歧. "我諗你對人權價值的觸角係好敏銳"-->我承認我對呢方面係好敏感. 可能係因為我喺外國住: 你試過俾唔識的人追住話"chixk girl, chixk girl" 然後俾人推落堆垃圾度未? 又: 俾大粒的人喺你老細面前狠批, 批死你做唔嚟只因你是中國人(佢哋唔會分你係香港人定大陸人)? 下刪n例. 我都係將心比己啫.

回kingarthur : 你說的是行為上的歧視/看不起, 而不是人種上的歧視 (因為你說咗"管他是甚麼地方的人").
頂部
AC07
蟲蛹

UID 1232
Total 938
精華 0
積分 29122
種子 29122
花蜜 894
閱讀權限 60
狀態 離線
可能大家定義唔同有啲誤會: 你睇唔過眼好多大陸暴發戶財大氣粗, 以為有錢大晒. 愛之深責之切, 你希望從謾罵中佢哋會醒. 我認為要俾個機會 (唔等於我唔出聲)同用鼓勵方式, 唔好見人哋係大陸人就先防咗人哋一定係唔尊重生命. 我覺得迫咗人埋牆角, 一早因為係人哋係大陸人就標籤咗人哋係"壞人, 不尊重環境者", 人哋想改都冇機會. 我擔心的是引起反彈: "既然我係壞人, 那麼我就要壞得更澈底." 我覺得係大家表達方式唔同, 但訊息是一致的.

地鐵個四眼哥哥開頭都係好聲好氣同食野個人講, 換來比人笑佢國語講得差.. 可以講絕大部份國內暴發戶都係財大氣粗

回kaiserX: "不過呢 你針對既 係咪應該係賣弄文術的報紙佬呢?"-->係. 弊在有好多人(例唱x團嗰班年輕人)俾人利用咗唔知呢. 多謝你說清定義. 很多時都是對定義上的誤解導致有分歧. "我諗你對人權價值的觸角係好敏銳"-->我承認我對呢方面係好敏感. 可能係因為我喺外國住: 你試過俾唔識的人追住話"chixk girl, chixk girl" 然後俾人推落堆垃圾度未? 又: 俾大粒的人喺你老細面前狠批, 批死你做唔嚟只因你是中國人(佢哋唔會分你係香港人定大陸人)? 下刪n例. 我都係將心比己啫.

點解你會話係比人利用呢?? 你覺得個幾o個o靚仔有值得被人利用的價值??

回kingarthur : 你說的是行為上的歧視/看不起, 而不是人種上的歧視 (因為你說咗"管他是甚麼地方的人").

頂部
蟲蛹

UID 5412
Total 1486
精華 0
積分 3307
種子 3307
花蜜 1306
閱讀權限 50
狀態 離線
回覆 #17 AC07 的帖子

"可以講絕大部份國內暴發戶都係財大氣粗"-->一個好的研究問題, 不過要搵夠samples, 分辨唔同區域,文化的影響都有一定難度. 其實好多已有一定年紀的暴發戶係冇得救 (最冇得救係嗰啲中年男人, 覺得全世界女性都要讓佢同唔話得佢), 希望的是新一代(80年後出生的那一批)會比上一代(文革出生的那一批)好. 畢竟佢哋見的世面, 接觸的資訊比上一代多好多.

"地鐵個四眼哥哥開頭都係好聲好氣同食野個人講, 換來比人笑佢國語講得差"-->之後佢仲火氣上晒爆咗句"A, 啲大陸人係咁0家啦!" (雖然佢事後道歉). 我鬧人打尖嗰時都好辛苦地忍住唔晒爆呢句. 不過好在忍住咗, 因為之後發現隊中的大陸同胞會加入戰團齊聲譴責那人的不是. 因為一句"大陸人係咁"就會得罪晒所有大陸人, 佢哋的反應是唔會聽你之後講的東西, 無論你說的是多有道理, 佢哋都只會覺得你喺度玩針對. 但你原本的目的唔係只係想喚起佢哋的良心嗎?

"你覺得個幾o個o靚仔有值得被人利用的價值??"-->呵呵, 以前覺得冇, 而家睇多咗就知有. 同五毛黨的概念一樣, 重點唔係嗰啲人係邊個, 重點係佢哋製造的聲響和潛移默化的效果. 就係年輕人, 特別是男性, 有嗰股想改變世界同一鳴驚人的衝動先易俾人利用. 例如四人幫鬥爭利用年輕人製造出文革, 中國歷史上的文化浩劫; 希特拉利用年輕人製造出大屠殺和二次大戰等. 要的就是一小撮先頭部隊做催化. 呢個問題社會學心理學有成個field研究.
頂部

Untitled Document