HKWildlife.Net Forum 香港自然生態論壇
遊客:  註冊 | 登錄 | 龍尾 | YouTube | Facebook | English | Library | Blog | 幫助
標題: [討論] 大家係邊度學植物?
oldleg
幼蟲

UID 405
Total 239
精華 0
積分 1848
種子 1848
花蜜 215
閱讀權限 40
註冊 2006-11-29
Pri. Camera: 
來自 hk
狀態 離線
回treelearner ;
小弟唔係想踏場, 而係 edmond有冇你講得咁"勁"呀, 拿住塊樹葉都識仲請 講得咁勁, 除非塊樹葉有很多特徵及特殊形狀啫, 否則一塊小樹葉又点可以估到棵植物呢!我有D懷疑?
而且香港有咁勁既人我相信不出廿人, 我諗我知道及認識都可能及半, 未聽過這一號人物, 而且樹木谷的料有幾多, 大家心照啦, 講幾個我認為係笑話, 實則係恐佈既野大家聽吓 :-
1. 舉辨行山生態遊同D阿話個隻係秋楓, 實情係 嶺南槭 ,
2. 又係行山生態遊仲要係導師指導課程話秋楓係秋楓科, 實情係金縷梅科
3 我記得樹木谷第一次帶行山生態遊係免費既, 我有跟, LEON 同KEN 一齊帶, 當時指着苧麻話麻丁, 指着八角楓話六角楓, 認真经典.

而我本人直覺上覺得佢哋D料麻麻, 但成日揾傳煤過橋,提昇自己知名度, 有呃錢之嫌!

lot
頂部
oldleg
幼蟲

UID 405
Total 239
精華 0
積分 1848
種子 1848
花蜜 215
閱讀權限 40
來自 hk
狀態 離線
死啦. 寫錯字添, 唔係秋楓, 係楓香致真

lot
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10716
精華 5
積分 36853
種子 36853
花蜜 10842
閱讀權限 100
註冊 2006-6-11
Pri. Camera:  Canon
來自 史前古代.香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oldleg 於 2007-2-17 00:04 發表
回treelearner ;
小弟唔係想踏場, 而係 edmond有冇你講得咁"勁"呀, 拿住塊樹葉都識仲請 講得咁勁, 除非塊樹葉有很多特徵及特殊形狀啫, 否則一塊小樹葉又点可以估到棵植物呢!我有D懷疑?
而且香港有咁勁既人我 ...

oldleg!唔洗咁勞氣!
咁勞氣會嚇親人,同埋好易引起一d不必要的誤會架!
treelearner都係欣賞Edmond所以先讚佢o者!
就算誇張左d 都係個人風格,反映出佢有幾欣賞Edmond o者!純粹個人意見!
而且香港成幾百萬人,未聽過Edmond個名都唔出奇既!
就好似未有呢個post之前,我地都唔知大家原來有咁多都係來自CU!

我唔係樹木谷既人,不過同Edmond係其他場合接觸過,
佢都幾好人架!植物既知識亦都很好!雖然可能未到學術專家的程度!
不過講錯咁多野o個個應該唔會係佢!Right? 

一間公司咁大,職員水準總有參差,有好的,也一定有唔好的!
而且現在香港的生態導師又沒有監管制度,
大家報名讀書唯有靠口碑或者講彩數了!
同係大學讀書撞唔撞到個好教授差唔多o者!
顧客既眼光是雪亮的,唔好既自然唔會做得長!

而且一間公司都要賺到錢先可以維持落去!
雖然我都唔係好buy樹木谷,
不過講真,係香港攪生態旅遊同教育真係唔易!
因為香港人習慣了$1xx 玩全日仲包3餐既旅行團方式,
唔出名,或者收費貴d都無人報名!
但如果無人報名又點做落去呢?
所以執(笠)剩既,一係就好掂,
唔擔心無人幫襯(好似李師傅咁!)
一係就....................

如果要keep住質素同宗旨,我諗要慈善團體(唔賺錢既)先可以做到!
所以我寧願做義工!

食飽就瞓咁至in,開心快樂每一天!
要為cheap雀爭口氣!
https://www.facebook.com/hkwildbird.concerngroup
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10716
精華 5
積分 36853
種子 36853
花蜜 10842
閱讀權限 100
來自 史前古代.香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-16 22:44 發表
教育改革呀嘛, 一切都化為"通識", 即係"統統唔使讀, 統統唔使識"。

我鍾意呢句!講得好!

https://www.facebook.com/hkwildbird.concerngroup
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10716
精華 5
積分 36853
種子 36853
花蜜 10842
閱讀權限 100
來自 史前古代.香港
狀態 離線
Roger:
University of East Anglia (conservation management),
then PhD in HKU (Department of Ecology & Biodiversity).

even928:Env. Bio. in Adelaide uni

========================================

CU同學會:

NA Bio:mathew, Peter, KONG
NA 工程:daydream

CC Bio:老土葛
CC工程:cmkpl

UC Bio:slowed, Cecily

SC BCH:Sze
SC 新傳:GreenDevil

Maths:senyung

嘩!人強馬壯呀!仲有無呢?

頂部
亞豬
蟲蛹

UID 208
Total 950
精華 0
積分 2154
種子 2154
花蜜 937
閱讀權限 50
註冊 2006-9-18
來自 hk
狀態 離線

怎麼植物版會是中大校友會大集合啊...
我是HKU ENS的...
不過ENS for植物辨認的專門course可以說是 0 就是了
雖然我對植物是十分有興趣...
不過和這裡的各位師兄師姐水準差好遠啦

所以植物知識大多是自學回來的...有機會真的要跟大家學下嘢

天為被,地為床,花鳥蟲魚做鄰居
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10716
精華 5
積分 36853
種子 36853
花蜜 10842
閱讀權限 100
來自 史前古代.香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞豬 於 2007-2-17 02:37 發表

怎麼植物版會是中大校友會大集合啊...
我是HKU ENS的...
不過ENS for植物辨認的專門course可以說是 0 就是了
雖然我對植物是十分有興趣...
不過和這裡的各位師兄師姐水準差好遠啦

所以植 ...

亞豬!唔怕!你出完黎個 post後可能會有 HKU同學會出現呢!
而且你睇返各高手既回應,佢地好多都係自學架!所以加油啊!

頂部
XJfanz (Eddie)
蟲后

Insect Maniac 蟲癡  
UID 159
Total 6323
精華 0
積分 15700
種子 15700
花蜜 6125
閱讀權限 60
註冊 2006-8-21
來自 石屎森林
狀態 離線
好好好... 一齊來自學... 一齊行多d山, 一齊影多d相.. 唔識睇到識...
頂部
Sze (阿思)
義務二級版主

Bird Expert  
UID 50
Total 10716
精華 5
積分 36853
種子 36853
花蜜 10842
閱讀權限 100
來自 史前古代.香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 XJfanz 於 2007-2-17 03:10 發表
好好好... 一齊來自學... 一齊行多d山, 一齊影多d相.. 唔識睇到識...

Good! Good! Good!

頂部
oldleg
幼蟲

UID 405
Total 239
精華 0
積分 1848
種子 1848
花蜜 215
閱讀權限 40
來自 hk
狀態 離線
回覆亞豬, hku 有'靚仔' 同laura , 一樣咁勁

lot
頂部
anagallis
幼蟲

Macro Team 100 & 105/2.8   Insect Maniac 蟲癡  
UID 561
Total 326
精華 0
積分 1347
種子 1347
花蜜 297
閱讀權限 40
註冊 2007-1-22
狀態 離線
唉~~~好多野都要跟各位師兄/姐學下野....

下次有版聚或者想去行山....或者本地野外考察等等...可唔可以開個post..雖然知道呢類活動人類有限...但係都有機會比我呢d乜都唔識ge學下野
頂部
KONG
蟲蛹

UID 203
Total 553
精華 0
積分 6594
種子 6594
花蜜 565
閱讀權限 60
註冊 2006-9-16
狀態 離線
"雖然知道呢類活動人類有限...."
頂部
Peter.W
成蟲

UID 400
Total 1526
精華 0
積分 8390
種子 8390
花蜜 1550
閱讀權限 60
註冊 2006-11-27
來自 嶺南小邦
狀態 離線
回覆 #71 anagallis 的帖子

你參加左李師傅啲班未, 由零開始都適合架噃。因為佢唔單止係野外課, 更有"玄門正宗"嘅植物學基礎。打好個底以後就可以"知道自己做麥"。

穿山過水,逐影尋蹤
頂部
mathew
成蟲

UID 370
Total 2528
精華 0
積分 20646
種子 20646
花蜜 2506
閱讀權限 60
註冊 2006-11-17
Pri. Camera:  Nikon
來自 鏡花緣
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Peter.W 於 2007-2-17 10:05 發表
你參加左李師傅啲班未, 由零開始都適合架噃。因為佢唔單止係野外課, 更有"玄門正宗"嘅植物學基礎。打好個底以後就可以"知道自己做麥"。 ...

我想你跟sze所講的李師傅是 李甯漢師傅 吧.
先前忘記提及我也曾修讀他的中草藥班, 增加了不少有關植物的知識
(只是中藥部分已經忘記得七七八八了 )

Olympus C750, TG-5, Sony QX10
Nikon D70s/D7000/P950, AF Micro 60mm f/2.8D, AF 35mm f/2, AF 70-300mm f/4-5.6D, AFS 300mm f4, Kenko Extension Tube
討論野生植物為主
頂部
Peter.W
成蟲

UID 400
Total 1526
精華 0
積分 8390
種子 8390
花蜜 1550
閱讀權限 60
來自 嶺南小邦
狀態 離線
回覆 #74 mathew 的帖子

你就七七八八, 我就片甲不留

穿山過水,逐影尋蹤
頂部
蟲后

UID 159
Total 6323
精華 0
積分 15700
種子 15700
花蜜 6125
閱讀權限 60
來自 石屎森林
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 anagallis 於 2007-2-17 09:35 發表
唉~~~好多野都要跟各位師兄/姐學下野....

下次有版聚或者想去行山....或者本地野外考察等等...可唔可以開個post..雖然知道呢類活動人類有限...但係都有機會比我呢d乜都唔識ge學下野 ...

你想講乜????
頂部
Peter.W
成蟲

UID 400
Total 1526
精華 0
積分 8390
種子 8390
花蜜 1550
閱讀權限 60
來自 嶺南小邦
狀態 離線
回覆 #76 XJfanz 的帖子

我估佢講"人數"

穿山過水,逐影尋蹤
頂部
蟲后

UID 159
Total 6323
精華 0
積分 15700
種子 15700
花蜜 6125
閱讀權限 60
來自 石屎森林
狀態 離線
係咪佢估d參加人數有限呀???
頂部
深藍-Owen
蟲后

100-400 Union   500/4 Union   Macro Team 100 & 105/2.8   Bird Maniac 鳥癡   Protect Lung Mei 保護龍尾  
UID 1
Total 16836
精華 7
積分 101981
種子 101981
花蜜 15823
閱讀權限 70
註冊 2006-6-5
狀態 離線
係咪指好多係圍內活動. 不作公開呀..? 估中有冇分架? 有分我再認真分析下~!
頂部
Peter.W
成蟲

UID 400
Total 1526
精華 0
積分 8390
種子 8390
花蜜 1550
閱讀權限 60